Zelené oživenie mesta: Strechy na autobusových zastávkach

Čoraz viac ľudí na tomto svete žije v mestách. Tieto betónové džungle strácajú zelený priestor a s ním aj zdravotné benefity, chladenie prostredia a tiež biodiverzitu. Vo svete prichádzajú mestá s inovatívnymi riešeniami a jedným z nich sú zelené strechy na autobusových zastávkach.

Foto: Beeing.it

Autobusové zástavky sa už dávno nevnímajú len ako jednoduché prístrešky pred dažďom alebo slnkom pre cestujúcich. Vo viacerých mestách po celom svete sa stávajú symbolom ekologickej a estetickej inovácie. Inak nevyužité strechy sa menia na solárne panely, ale aj miesta, kde sa zlietajú včely a ktoré čistia vzduch a chladia priestor.

Utrecht: Pionier v zelenej urbanizácii

www.youtube.com

Bus stops with green roofs in Utrecht

Holandské mesto Utrecht je jedným z lídrov v tejto inovácii. Viac ako 300 autobusových zastávok v meste bolo vybavených zelenými strechami. Tieto strechy majú aj mnohé praktické výhody. Rastliny na strechách absorbujú prach, chladia okolie v horúcich letných dňoch a tiež poskytujú domov a potravu rôznym druhom hmyzu, ako sú včely, čmeliaky, motýle a iný hmyz. Utrecht si za rastlinu striech zvolil rozchodník. Táto rastlina dokáže prežiť aj dlhé obdobia sucha, je nenáročná na údržbu a kvitne postupne v priebehu celého roka.

Leicester a anglický prístup

Foto: Wildlife Trust

Leicester, mestské srdce anglického East Midlands, tiež prijal myšlienku zelených striech na zastávkach. V reakcii na rastúce environmentálne výzvy a potrebu posilniť biodiverzitu v meste sa mesto rozhodlo vytvoriť viac „zelených ostrovov". Okrem toho, že tieto zastávky pôsobia ako malé mestské záhrady, tiež zvyšujú povedomie o ekologických témach medzi obyvateľmi. Mesto dohodlo desaťročný kontrakt na údržbu striech zastávok s prenajímateľom ich reklamných plôch a vybavilo tak až 479 zastávok takzvanými „živými strechami“ bez nákladov na mestský rozpočet. Aj tu využívajú rastlinu rozchodník, ale v kombinácii s divokými kvetmi. Neboli by to Briti, aby si na takéto zastávky nevymysleli nejakú slovnú hračku a teraz ich volajú „buzz stops“ podľa slova buzz-bzučanie.

Svetový potenciál zelených striech na autobusových zastávkach

Foto: City of Utrecht

Po celom svete mnohé mestá vidia potenciál v zelených strechách na autobusových zástavkách. Od Kodane až po Singapur získavajú zelené strechy popularitu – regulujúc mestskú mikroklímu, skrášľujúc mesto a dotvárajúc balans k betónu naokolo. Autobusové zastávky so zelenými strechami nie sú len módnym trendom. Sú vizionárskym riešením, ktoré zlepšuje kvalitu vzduchu, podporuje biodiverzitu a zároveň esteticky obohacuje mestský priestor. Vo svete, kde urbanizácia neustále rastie, sú takéto inovácie nielen žiaduce, ale aj nevyhnutné. A to nielen na strechách zastávok, ale ukazujú cestu, ako naše mestá môžu vyzerať do budúcnosti. A ktovie – keď už na Slovensku začali premávať aj prvé autobusy na vodíkový pohon, možno sa aj u nás dočkáme autobusových zastávok so zelenými strechami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET