Nešťastný začiatok roku 2024 pre Japonsko – zemetrasenie a nehoda lietadla

Rok 2024 sa začal pre Japonsko sériou tragických udalostí, ktoré zasiahli nielen srdce národa, ale aj medzinárodnú komunitu.

Foto: Shutterstock

Japonsko, vysnená destinácia pre mnohých cestovateľov, nenabehlo do roku 2024 práve šťastnou nohou. Silné zemetrasenie s desiatkami obetí a krátko na to nehoda na letisku v Tokiu.

Zemetrasenie na západnom pobreží Japonska

Dňa 1. januára 2024 ráno, zasiahlo prefektúru Išikawa devastujúce zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Toto zemetrasenie, centrálne na polostrove Noto, bolo najväčšie, aké kedy zasiahlo západné pobrežie Japonska.

Okamžite po zemetrasení vypukli požiare, došlo k zrúteniu budov a vyhláseniu varovaní pred cunami, ktoré sa tiahli od Japonska až po východné Rusko.

Vplyv zemetrasenia na mesto Wajima a jeho obyvateľov

www.youtube.com

Before-And-After Images Show Devastation Of Japan Earthquake | Insider News

Mesto Wajima, známe svojimi tradičnými remeslami bohatou kultúrou, bolo jedným z najviac postihnutých miest. Zemetrasenie spôsobilo rozsiahle škody na infraštruktúre, zničilo mnohé domy a vyvolalo požiare, ktoré zdecimovali celé štvrte. Po zemetrasení nasledovala rozsiahla záchranná operácia.

Okamžite boli mobilizované všetky dostupné zdroje, vrátane Japonských sebaobranných síl, pre záchranu obetí a obnovu postihnutých oblastí.

Nehoda lietadla na letisku Haneda

Foto: Getty Images

Tragédia sa zhoršila nehodou, ktorá sa odohrala na tokijskom letisku Haneda, kde sa zrazilo lietadlo spoločnosti Japan Airlines s lietadlom pobrežnej stráže, ktoré bolo na ceste poskytnúť pomoc po zemetrasení. Tento incident si vyžiadal ďalších päť obetí na životoch.

www.youtube.com

Japan Airlines fireball: passenger videos record their miracle escape | BBC News

Premiér Fumio Kišida reagoval na obe tragédie zasadením záchranných tímov a vyhlásil, že úsilie o záchranu je bojom s časom. S využitím pozemnej, leteckej aj námornej dopravy sa snažili zabezpečiť prístup do najviac postihnutých oblastí a poskytnúť potrebnú pomoc. Japonské ministerstvo meteorológie zrušilo všetky cunami varovania, ale obava z ďalších otrasov zostáva.

Nehoda lietadla na letisku Haneda je predmetom vyšetrovania, pričom sa zameriavajú na komunikáciu medzi leteckými kontrolami a pilotmi zúčastnených lietadiel.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET