Zenélő országutak Magyarországon

De ne menj gyorsabban 80-nál, különben dj-s változat lesz a kalsszikusokból.

Fotó: NIF

Érik a szőlő, és 67-es út a 67-es úton. Ha betartod a 80-at, tényleg elénekli az aszfalt a dalt!

Az első zenélő utat 2019-ben adták át, Magyarországon, a Kaposvár felé vezető 67-es úton, a Republik zenekar 67-es úton című számának dallama szól. Ez volt egyébként Kelet-Európa első zenélő országútja. Az aszfaltra festett speciális barázdákon megfelelő sebességgel kell hajtanunk, hogy a ritmus tökéletes legyen. A Magyar Építők magazin 2019-ben is kipróbálta a zenélő, kétszer kétsávos zenélő utat és a most átadott 32-es útnál is készített felvételt.

youtu.be

Már zenél a 2x2 sávos, új 67-es út

2022. novemberében a 37-es főút készült el, és már ki is próbálhatjuk az úgynevezett akusztikus aszfaltot. „Az akusztikus felületen is ugyanolyan aszfaltréteget terítettek le, mint bármelyik másik útszakaszon, de itt a felületet gyémántvágóval kereszt irányban bemetszették. A barázda mélységétől, és azok egymástól viszonyított távolságától függ, hogy milyen időközönként, milyen hangot hallunk, ha ráhajtunk az útszakaszra." – írta a HVG 3 évvel ezelőtt az átadáskor.

Az új, zenélő útszakaszt Szerencs felé a 37-es úton Gesztelynél tesztelhetjük: az Érik a szőlő című népdal nagyon jól felismerhető. Nézd meg te is a videóban!

youtu.be

Így szól Magyarország újabb zenélő útja
AMI MÉG ÉRDEKELHET