Donovaly, večná klasika

Trblietavá biela snehová prikrývka, čerstvý vzduch, krásna panoráma a iskrivé slnečné lúče. Pre fanúšikov zimných športov je to samotný raj.

Donovaly majú všetky tieto spomínané vlastnosti. Obec sa nachádza 25 kilometrov od Banskej Bystrice v prekrásnom prírodnom prostredí, a preto ju navštevuje obrovské množstvo turistov nielen v zime, ale aj v lete.

Zo spaľovne uhlia turistický raj

V 17. storočí tu bola len uhliarska osada, no v súčasnosti sú Donovaly najznámejším turistickým strediskom na Slovensku, ktorého povesť presahuje ďaleko za hranice krajiny. V lete nás lákajú voňavé borovicové lesy a lúky pokrývajúce okolité hory na dlhé túry a v zime sa celá oblasť stáva obrovským lyžiarskym rajom, kde si tú správnu zjazdovku nájdu všetky vekové kategórie. Každoročne sa tu konajú preteky psích záprahov, ktoré sem prilákajú pretekárov a turistov z mnohých krajín sveta, aby sa zúčastnili tohto špeciálneho podujatia.

Zimné športy vo dne aj v noci

Na Donovaly môžete prísť dokonca aj nepripravení. Je tu mnoho požičovní lyží a na viacerých miestach môžete absolvovať lyžiarske kurzy, ale nájdete tu aj hotely, apartmánové domy a vynikajúce reštaurácie, ktoré uspokoja všetky potreby, od jednoduchých až po luxusné. Milovníci zimných športov môžu využiť 24 vlekov a modernizácia a rozvoj v posledných rokoch umožnil vybudovať nové vleky na oboch stranách lyžiarskeho areálu. Na vrchol Novej hole sa dostanete špeciálnym lyžiarskym vlekom, na ktorom šesťmiestne sedačky a kabíny prechádzajú jeden po druhom na tom istom oceľovom lane. Park Snow Donovaly, ktorý má skvelé bežecké a slalomové trate, ponúka výborné podmienky pre tých, ktorí si chcú zašportovať, či sú začiatočníci alebo pokročilí, starí či mladí. Možné je aj večerné lyžovanie a sánkovanie. Vo Fun Parku sa najmenší učia lyžovať v kombinácii s rôznymi hrami a súťažami.

Ako v rozprávke

V zábavnom centre Donovalkovo pri lyžiarskom stredisku Patty Ski máte pocit, akoby ste cestovali späť v čase. Deti sa tu môžu hrať tak ako kedysi ich rodičia: nie sú tu tablety, z toho vyplýva, že ani internet a dokonca ani telefón. Len hračky a hry. Spolu je tu 21 malých domčekov, ktoré boli prispôsobené a postavené pre detské rozmery. Deti čakajú Snehulienka a Popoluška, s ktorými si môžu pripraviť chutné koláče alebo si dokonca dať čaj a v tvorivých dielňach si môžu vyskúšať svoju šikovnosť. Kvalifikovaní animátori učia malé ratolesti nakupovať či tankovať a pre milovníkov zvierat minifarma sľubuje nezabudnuteľné zážitky. V centre Donovál sa nachádzajú Habakuky – Rozprávkový svet, kde sú deti vítané čarovnou atmosférou slovenských ľudových rozprávok a zvláštnych stavieb. O skvelú zábavu sa postarajú rozprávkoví hrdinovia ako Popolvár a Loktibrada. Rozprávková dedinka je ideálnou voľbou nielen pre rodiny s deťmi, ale aj pre školské výlety či dokonca firemné posedenia, keďže svojou multifunkčnosťou dokáže poskytnúť návštevníkom nevšednú inšpiráciu.

Nechýba ani adrenalín

Donovaly majú svoje čaro aj v lete. Oblasť je popretkávaná množstvom turistických trás, no na pravom svahu Novej hole sa nachádza aj letná bobová dráha. Trať je dlhá takmer 900 metrov a vďaka 7 skokom a 11 ostrým zákrutám každý, kto ju vyskúša, zaručene zažije dostatočné množstvo adrenalínu pri maximálnej rýchlosti 45 km/h. Samozrejme, bobová dráha čaká hostí nielen v lete, ale aj v zime.

AMI MÉG ÉRDEKELHET