Tatry v zimnom režime: Ochrana prírody pred turistickým náporom

Začala sa každoročná zimná uzávera tatranských vysokohorských chodníkov.

Foto: TANAP

S príchodom novembra sa Tatry pripravujú na zimné obdobie. Toto znamená dočasné obmedzenie prístupu k niektorým turistickým chodníkom, čo umožní prírode oddýchnuť si od náporu návštevníkov, ktorý sa zvyšuje s príchodom zimy. Hoci mnohé vysokohorské chaty sú stále prístupné, Chata pod Rysmi je počas tejto doby uzavretá.

Nedostupný aj Symbolický cintorín

Foto: TANAP

Jedno z obľúbených miest, Symbolický cintorín pri Popradskom plese, sa zavrie aj na Sviatok všetkých svätých. V minulosti mnoho návštevníkov cestovalo práve k Ostrve na tento deň, avšak cesta tam je teraz uzavretá spolu s mnohými ďalšími trasami.

Od 1.11.2023 do 14.6.2024 sú uzavreté všetky chodníky vedúce k hlavným tatranským štítom a sedlám. Zimná sezóna v Tatrách však stále ponúka nádherné zážitky, a to najmä v horských chatách, ktoré sú stále prístupné, okrem Chaty pod Rysmi.

Prečo je zimná uzávera v Tatrách

Foto: TANAP

Hlavným dôvodom týchto obmedzení je ochrana fauny. Zvieratá potrebujú pokojné zimné obdobie, keďže čelia nedostatku potravy a na jar privádzajú na svet svoje mláďatá. „Chceme chrániť vzácne druhy zvierat a rastliny,“ vysvetľuje Pavol Majko, riaditeľ Tatranského národného parku.

Historicky bola sezónna uzávera zavedená v 80. rokoch minulého storočia ako reakcia na nadmerný turistický ruch, ktorý mal negatívny dopad na prírodné prostredie Tatier. Pôvodne trvala uzávera od 1. novembra do 30. júna, ale bola neskôr skrátená na obdobie od 1. novembra do 14. júna. Nový návrh plánuje sezónnu uzáveru, ktorá sa bude končiť 31. májom.

O tom, kam sa počas zimnej uzávery môžete v Tatrách vybrať, sme už písali a preto si prečítajte inšpirácie na zimné túry v Tatrách, na ktoré sa zimná uzávera nevzťahuje.

AMI MÉG ÉRDEKELHET