Zimná výbava do auta

Hoci zima až do konca roka 2020 neudrela veľkou silou, čakajú nás ešte dva najchladnejšie mesiace roku – január a február. Pri prudkých výkyvoch počasia, aké v posledných rokoch zažívame, sa môžu podmienky na ceste prudko zmeniť oproti tým, keď ste sa na ňu vydali. S touto výbavou však nikdy nezostanete zaskočení.

Foto: Getty Images Hungary

Stačí náhle ochladenie, ktoré sa spojí s výletom do prírody, či za rodinou. Ten moment, kedy sneh, poľadovica, hmla, šmykľavé cesty, či malá nepozornosť spôsobí, že zostanete stáť na mieste, kde nie je po ruke pomoc. Či už máte auto pojazdné, zaseknuté na snehu a ľade, alebo s ním nemôžete odísť pre poškodenie, na takéto nevítané momenty je potrebné byť dobre pripravení.

Výbava pre vyslobodenie a bezpečnosť

Foto: Getty Images Hungary

Kvalitná škrabka na ľad s metličkou je samozrejmosťou. Aj keď žijete v južných, teplejších okresoch, mať túto zimnú esenciálnu výbavu neoľutujete. Jedna vec je ju mať, druhá ju aj dôsledne používať. Ako sme už v Drive magazíne písali, nechajte si na očistenie auta viac času. Vzhľadom na náročnosť energie na autobatériu, veľmi sa v aute hodia aj štartovacie káble. Okrem toho si skontrolujte ťažné lano. Šanca, že budete potrebovať vytiahnuť zo záveja vy, či niekto iný, v zime prudko narastá. Pre prípad snehu a ľadu sú tu samozrejme reťaze, no investíciou raz za život, ktorá môže zachrániť situáciu, je aj teleskopická lopatka a vrecko piesku. To všetko môže dostať vaše auto opäť do pohybu.

Ak zostanete stáť na ceste, myslite na to, že to môže byť po šmyku a auto nemusí byť vždy otočené tak, že bude jeden výstražný trojuholník postačovať na prevenciu nehody s prichádzajúcimi autami. Kúpiť si preto môžete výstražné núdzové svetlo. Je magnetické aj závesné, čiže sa dá umiestniť priamo na vozidlo. Vďaka odolnosti voči vode aj prejazdu iným vozidlom ho môžete položiť aj na vozovku, pričom svetlo je viditeľné až na jeden kilometer. Dostupné je aj v praktickom trojbalení, čím miesto, na ktorom ste zostali zaseknutí, bezpečne zvýrazníte pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Výbava pre vás

Foto: Getty Images Hungary

Miesto nehody či poruchy môže byť na opustenej ceste, kde dlho nestretnete žiadnu pomoc. Preto je na cestách dobré mať výbavu, ktorá zabezpečí vás a spolucestujúcich. Hoďte si na zimu do auta deku. Neváži skoro nič a zohreje v prípade nutnosti vás, ale najmä napríklad deti. Pre skladnosť a tiež ako prevenciu proti navlhnutiu ju skúste mať vo vákuovo balenom vreci. Druhou alternatívou je mať v aute spací vak z vašich kempovaní. Možno budete pracovať so snehom a ľadom, skúste tak aj praktické hrejivé vankúšiky na ruky, ktoré zahrejú až na 6 hodín. Majte vždy v aute aj USB nabíjačku na telefón. V prípade, že ste v dosahu signálu, to bude vaše jediné spojenie so svetom. Okrem toho si z kempovania do auta dajte aj čelovú lampu. V zime sa stmieva skoro a šanca, že budete potrebovať svietiť a mať voľné ruky, je takmer stopercentná. V neposlednom rade, myslite na energiu pre telo. Műsli či proteínové tyčinky nepodliehajú mrazu, no poskytnú rýchlu energiu. Rovnako tak majte vždy aspoň jednu fľašu vody. A ak cestujete s rodinou, oceníte rozptýlenie mysle detí nejakou kartovou hrou, kým sa situácia vyrieši.

Malé tipy, ktoré nič nestoja, no dokážu veľa zachrániť

Foto: 123rf

  • V zime držte hladinu paliva nad polovicou plnej nádrže. Pomáha to nielen prevencii zamrznutia, ale palivo je tiež zdrojom tepla, ak zostanete stáť niekde na samote. Pre spoľahlivú jazdu za každých mrazov, skúste počas zimných mesiacov prejsť na prémiové palivá.
  • V zime si do auta odložte slnečné okuliare. Odraz slnka na bielom snehu a ľade dokáže doslova oslepiť a šanca straty kontroly nad vozidlom vtedy prudko stúpa.
  • Ak máte chrípku, nešoférujte. Len málokto vie, že v horúčke a chrípke máte reakcie spomalené až šesťnásobne, čo sa rovná spomaleným reakciám, ako pri jazde pod vplyvom alkoholu.
  • Nezastavujte hore kopcom. Ak sa potrebujete dostať do hôr či stúpaní, snažte sa udržať rýchlosť, hoci aj minimálnu. Keď už raz v šmykľavom kopci zastanete, bude extrémne ťažké dostať auto späť do pohybu.
  • Ak zostanete stáť a kolesá auta sa budú prešmykovať na mieste, buďte kreatívni. Ak nemáte vyššie odporúčaný balíček piesku, použite rohože, ktoré máte v aute pod nohami, aby ste sa pohli z miesta.
  • Pre vašu lepšiu viditeľnosť použite výstražnú vestu nielen pre seba. Ak máte ďalšie nepoužité oranžové či žlté vesty, uviažte ich na anténu auta, alebo privrite do okna. Reflexné prvky odrazia svetlo prichádzajúcich áut, čo môže zabrániť ďalšej kolízii.
AMI MÉG ÉRDEKELHET