IKONICKÝ NÁPIS HOLLYWOOD MÁ STO ROKOV

Vznikol ako gigantická reklamná plocha na novú obytnú štvrť, čoskoro sa však stal jedinečným symbolom zábavného priemyslu. Neprehliadnuteľné písmená na kopci Mount Lee nad Los Angeles sú synonymom hviezdneho lesku a slávy aj nesplnených snov.

Foto: unsplash

Územie, ktoré dnes svet pozná pod názvom Hollywood, obývali do polovice 19. storočia najmä príslušníci domorodých obyvateľov Kalifornie. Všetko sa zmenilo v roku 1887, keď tunajšiu pôdu kúpil Harvey H. Wilcox. Začiatkom 90. rokov 19. storočia pozemok rozparcelovali a onedlho tam vyrástlo mestečko. Wilcoxovci ho nazvali Hollywood. Prvé filmové štúdiá sa pod kopcom Mount Lee objavili v roku 1907. Ďalšie začali hromadne pribúdať v druhej dekáde 20. storočia, keď už celú Ameriku zachvátila filmová horúčka.

SYMBOL TOVÁRNE NA SNY

Foto: Pexels

V roku 1923 nebol Hollywood už iba názvom mesta, ale aj symbolom raketovo rastúceho odvetvia – filmového priemyslu. Pôvodný nápis bol o štyri písmená dlhší oproti súčasnosti. Na svah ho dal umiestniť investor Harry Chandler, ktorý v okolí Mount Lee postavil domy a potreboval pritiahnuť pozornosť zákazníkov. Reklamný nápis Hollywoodland mal pôvodne vydržať 18 mesiacov, no napokon stojí dodnes. Kompetentní brali údržbu nápisu spočiatku na ľahkú váhu. V 40. rokoch minulého storočia dokonca podgurážený správca zdemoloval autom písmeno H. Počas opravy v roku 1949 sa úrady rozhodli, že slovíčko „land“ je nadbytočné a dali ho odstrániť. V nasledujúcich rokoch však nápis naďalej chátral. Až v roku 1978 sa dočkal generálnej rekonštrukcie a pôvodné písmená nahradili nové z odolnejšieho materiálu. V súčasnosti zodpovedá za nápis nezisková organizácia, ktorá sa stará aj o webovú stránku s informáciami o histórii stavby. Dohliada aj na rekonštrukčné práce, ktoré sa začali v roku 2022 z dôvodu blížiaceho sa stého výročia ikonickej atrakcie.

GRIFFITHOV PARK

Foto: Drive Magazine

Observatórium v Griffithovom parku.

Nápis Hollywood a ďalšie pamiatky sa nachádzajú v Griffithovom parku, ktorý sa rozprestiera na 4310 hektároch na východnej strane pohoria Santa Monica v Kalifornii. Nájdete tam aj losangeleské zoo či Autryho múzeum amerického západu, približujúce históriu dobýjania Ameriky. V parku stojí i slávne Griffithovo observatórium z roku 1935, patriace medzi najznámejšie atrakcie mesta. Budova v štýle art deco sa objavila v množstve filmov, z jej kupoly sa otvára jedinečný výhľad na celé mesto. Griffithov park sa pýši aj bohatou flórou a faunou, svoj domov tam našlo viac ako 200 druhov vtákov, 50 druhov motýľov a 40 druhov cicavcov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET