Lehet zöld a repülés?

Van alternatív üzemanyag, és a szektor is érzi az idők szavát.

Fotó: Shutterstock

Hiába tanultuk úgy, a repülők nem csak kerozinnal mennek. És a fenntartható, nem fosszilis üzemanyaggal kapcsolatos kutatások egyre sikeresebbek.

Írtunk már arról, hogy építik a zéró emissziós hidrogénmeghajtású utasszállítókat, de ezeknek a tömeggyártásara várni kell még, ráadásul igen költséges is, így fenntartható üzemanyagokkal is kísérleteznek a repülőgépiparban. A légitársaságok nagy része szeretné növelni a fenntartható repülési üzemanyag (sustainable aviation fuel, azaz SAF) arányát a repülőgépek használatakor, és ezzel 80%-kal csökkenthetnék a károsanyag-kibocsátást – legalábbis a legújabb kutatások és tesztek ezt támasztják alá a Travel Tomorrow szerint.

A globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 4%-áért felelős a légiközlekedési ipar.

Fotó: Shutterstock

2021 decemberében a United Airlines Chicagóból Washingtonba tartó gépe volt az első olyan kereskedelmi járat, amely nem fosszilis üzemanyaggal repült, a repülőn ráadásul a légitársaság vezérigazgatója is helyet kapott – a hír nagyot robbant a médiában. Nem sokkal később a Turkish Airlines első SAF-járata is debütált, ők azzal emelték a tétet, hogy nemzetközi járaton próbálták ki az alternatív üzemanyagot: a gép Isztambulból Párizsba repült. A tendencia láttán egyre több légitársaság kezdett el a SAF lehetőségével foglalkozni, azaz megtalálni a legjobb fenntartható üzemanyagot.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint 2016 óta több mint 370 000 járat használt legalább némi SAF-et, ami hozzájárult a járatok károsanyag-kibocsátásának minimális csökkenéséhez, de minél nagyobb arányban használnak majd fenntartható üzemanyagot, annál kisebb lesz az emisszió is, a cél pedig az, hogy a repülőknek 80%-kal kevesebb legyen a károsanyag-kibocsátása.

De miből készül a fenntartható üzemanyag?

Nem fosszilis anyagból (kőolaj) készül, hanem szerves anyagokból, mint fa, cukor, alkohol, zsírok, növények, algák, hulladékok. Persze ahhoz, hogy ezekből a hozzávalókból olyan üzemanyagot gyársanak, amely meghajt egy repülőt, nem kevés teszt, kísérlet és kutatómunka kellett. Az első SAF-fel működő repülőgép 2008-ban szállt fel, azóta elérték a mérnökök, hogy a szerves üzemanyagnak alacsonyabb legyen a sűrűsége, de nagyobb az energiatartalma, így kevesebbet kell égetni belőle, mint a kerozinból, ráadásul így az égés során kevesebb mikrorészecske kerül a levegőbe.

Forrás: Travel Tomorrow, airportal.hu

AMI MÉG ÉRDEKELHET