Exotická divočina mimo hlavného mesta

V strednej Európe je tiež stále viac takých zoologických záhrad, kde môžu zvieratá žiť v podmienkach pripomínajúcich ich prirodzené prostredie. Najinovatívnejšie zoologické záhrady v krajinách V4 sa nachádzajú práve na vidieku!

Foto: nyiregyhaza.sk


Safari Park Dvůr Králové

www.youtube.com

Projížďka po Safari Yarisem.

Safari Park Dvůr Králové, založený v roku 1946 s rozlohou 94 hektárov, patrí k najznámejším zoo v Českej republike. Napriek tomu, že ho navštevuje veľa turistov, vďaka svojim obrovským rozmerom nie je tento safari park preplnený. Na návštevníkov čaká najväčšia zbierka afrických zvierat v Európe, ako aj jedinečné africké a levie safari. V tejto zoo nie sú zvieratá držané za mrežami, ale môžeme ich obdivovať počas prechádzok medzi zebrami a antilopami pasúcimi sa na priestranných plochách. V safari parku žije 2300 zvierat, okrem iného žirafy, okapie, nevšedné zvieratá tropických močiarov, africkej savany a farebného vodného sveta.

Afrikárium a Zoo Wroclaw

www.youtube.com

V lat Afrykarium w ZOO Wrocław

Wroclawská zoologická záhrada bola založená v roku 1865 a dnes sa rozkladá na ploche 33 hektárov. V posledných rokoch sa stala najobľúbenejšou zoo v Poľsku, najmä vďaka novootvorenému Afrikáriu. Vďaka svojmu jedinečnému konceptu je Afrikárium tiež jedinečným komplexom, ktorý predstavuje rôzne ekosystémy:

Červené more úchvatnékoralové útesy v nádrži s miliónom litrami vody, kde je možné obdivovať viac ako 60 druhov nádherných rôznofarebných rýb.

Východná Afrika – tu môžete okrem iného vidieť hrochy z Nílu a dve akváriá s endemickými rybami z jazier Tanganika a Malawi z oblasti veľkej africkej trhliny.

Mozambický kanál jeho najpozoruhodnejšou atrakciou je 18-metrový priehľadný akrylový tunel, z ktorého je možné zblízka pozorovať korytnačky zelené, žraloky a ďalšie druhy rýb.

Džungľa pozdĺž rieky Kongo v džungli okolo rieky Kongo žijú aj krokodíly a podivne vyzerajúce morské kravy, teda lamantíny.

Zoo Košice

Foto: Zoo Košice

Košická zoo, ktorá sa nepretržite buduje od roku 1979, je jednou z najväčších na svete a najväčšou v strednej Európe. Rozkladá sa na ploche 288 hektárov, ale iba tretina plochy slúži pre zoo. Je jedinečná aj svojím konceptom, pretože nebola navrhnutá ako klasická mestská zoo, ale ako prírodný park, kde zvieratá žijú vo voľnej prírode. Nachádza sa tu 250 druhov zvierat a počet jedincov je až 1200. Košická zoo poskytuje útočisko takým vzácnym druhom, akými sú ohrozené tučniaky jednopásové (Humboldtove). Na Slovensku len tu môžeme vidieť tulene, ako aj niektoré vysokohorské kopytníky z Indie, Sibíri a Himalájí.

Zoo a oceanárium v Níreďházi

www.youtube.com

Nyíregyházi Állatpark bemutatkozó videó

Zoo v Níreďházi je pýchou nielen mesta, ale aj východného Maďarska. Nachádza sa v 30-hektárovom dubovom lese, kde v prostredí blízkom ich pôvodného výskytu žije 5000 jedincov asi 500 rôznych druhov zvierat. Hlavnou atrakciou je Zelená pyramída s oceanáriom v suteréne – 500 000-litrové akvárium s rôznymi druhmi žralokov, koralov a pestrofarebných rýb z Indického oceánu. Nad ním nachádzajúcom sa Dome dažďového pralesa môžete vidieť varany a na horných poschodiach tiež opice a plazy popri prechode vodopádu, ktorý klesá z výšky 10 metrov. Na Tarzanovom chodníku sa môžete vydať na výlet do Afriky: bude to zvláštny zážitok, keď kráčajúc po chodníku korunami stromov sa budete stretávať tvárou v tvár so žirafami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET