Zoznámte sa: koronapsy

Medzinárodné letisko Vantaa v Helsinkách začalo testovať novú metódu rozpoznávania ľudí pozitívnych na vírus COVID-19. A je určite príjemnejšia než výter z nosa či krku. V prvej línii stoja špeciálne trénovaní štvornohí miláčikovia – tzv. koronapsy.

Foto: Finavia

Spoločnosť Finavia s fínskym mestom Vantaa spustili v utorok 22. 9. 2020 pilotný projekt testovania na COVID-19 pomocou psieho čuchu na helsinskom letisku. Metóda sa zdá byť veľmi presná, rýchla a absolútne jednoduchá.

Identifikácia pred nástupom symptómov

Foto: Unsplash

Podľa testov, ktoré vykonala výskumná skupina veterinárnej fakulty Helsinskej univerzity, citlivý psí čuch je schopný identifikovať vírus s takmer 100 % účinnosťou. Táto metóda dokonca poráža aj laboratórne testy, ktorým sa nedarí identifikovať vírus, ak sa neprejavili symptómy. Štandardné PCR testy potrebujú na identifikáciu 18 miliónov molekúl vírusu, kým pes potrebuje len 10 až 100 molekúl.

Ako prebieha testovanie

Foto: Finavia

Po prílete na letisko v Helsinkách si prevezmete batožinu a každý cestujúci zo zahraničia môže dobrovoľne podstúpiť tento test, ktorého oficiálne uznanie ešte čaká zmena legislatívy. Test spočíva v tom, že si kúskom gázy pretriete zápästie či krk a túto gázu vložíte do nádobky, ktorá je následne posunutá psovi na očuchanie. Do styku so psom tak ani neprídete a do niekoľkých minút viete výsledok, pričom výsledky sú anonymné. Nemusíte sa pritom báť ani o okolie, ani o psy. Koronavírus sa totiž u psov neprejavuje chorobou a nie sú ani prenášačmi tejto choroby.

Pilotná fáza

Foto: Finavia

V testovacej fáze tohto projektu sú zapojené štyri psy. Dva z nich budú pracovať, kým ďaľší budú oddychovať, pretože pes sa pri čuchaní unaví. Všetky tieto psy sú trénované na ňuchanie a identifikáciu cez obrovské množstvo čuchových vnemov, ktoré majú vo svojich ňufákoch. Ako dlho trvá identifikácia, záleží aj od jeho skúseností a tréningu konkrétneho psa. Pilotná fáza by mala trvať dokonca roka 2020 a tréning na identifikáciu koronavírusu už podstupuje ďalších 10 psov zo šestnástich.

Celebrita menom Kössi

www.youtube.com

Corona detection dogs begin their work at Helsinki-Vantaa airport / Vantaakanava

Hviezdou tímu je pes Kössi. Tohto dnes osemročného kríženca anglického chrta našli ako túlavého psa pri ceste v meste Malaga v Španielsku. Bol presunutý do Fínska a po výcviku začal svoju „ňufákovú kariéru" v organizácii Wise Nose. Pomocou čuchu sa naučil rozpoznávať psiu aj ľudskú rakovinu a COVID-19 dokáže identifikovať už do siedmich minút. Ako hovoria tréneri, pre väčšinu psov je najväčším motivátorom odmena v podobe pochúťky. Kössi však nie je tento prípad. Podľa výkonnej riaditeľky organizácie Wise Nose, Susanny Paavilainen, jeho práca ho jednoducho baví. Rád stopuje a rozoznáva rôzne pachy.

Ak sa táto metóda osvedčí, na život s koronavírusom bude iba v samotnom Fínsku potrebných ďalších 700 psov, len na hraničných prechodoch krajiny.

AMI MÉG ÉRDEKELHET