Macesz, a kovásztalan kenyér

Ha nincs idő keleszteni, mert menekülni kell. Fáraók tegnap és ma.

Fotó: Shutterstock

A macesz a legegyszerűbb kenyérféleség, mely kizárólag lisztből és vízből áll, semmilyen más hozzávalót, még olajat és sót sem tartalmaz. A kovásztalan kenyér a zsidó húsvétnak is nevezett pészahkor az ünnepi asztal fontos, szimbolikus szereplője.

A macesz – avagy pászka – készülhet kézzel vagy géppel, lehet sima vagy „smurá”, azaz őrzött macesz. Az őrzött maceszhez a gabonát és a belőle őrölt lisztet, valamint a vizet külön csak erre a célra tartották. A kovásztalan kenyér ötféle gabonából készülhet: búzából, tönkölyből, rozsból, árpából vagy zabból – ez utóbbi a gluténmentes változatot képviseli. Macesz süthető fehér, de akár teljes kiőrlésű lisztből is, a legfontosabb követelmény azonban az, hogy a liszt legfeljebb 18 percig érintkezhet a vízzel – azaz a kovásztalan kenyérnek ennyi idő alatt el kell készülnie.

Mi a pészah?

www.youtube.com

SZOKÁSOK: PÉSZÁCH

A pészah a zsidó nép Egyiptomból való kivonulásának, azaz a rabszolgaság végének és a szabadság kezdetének ünnepe, mely Izraelben hét, a diaszpórában nyolc napig tart. Ugyanakkor a tavasz ünnepe is, mivel mindig a természet újraéledésének idejére esik, akárcsak a keresztény húsvét.

A pészahi étrendnek a zsidó szakácskönyvek külön fejezetet szentelnek. A hagyományos pészahi fogások közé tartozik a céklaleves, valamint a maceszből és burgonyából készült ételek. Érdekesség, hogy ezen az ünnepen a zsidó konyha olyan hagyományos alapanyagai, mint például a bab, a borsó vagy a lencse tiltott ételeknek számítanak, mint ahogy a kelt tésztából sütött bárhesz is. Pészah ünnepe ugyanis arra is emlékeztet, hogy a fáraó hadai elől menekülő zsidóknak nem volt idejük arra, hogy kenyeret kelesszenek, ezért hirtelen sütött kovásztalan kenyeret vittek magukkal az útra.

Macesz lasagne

Először elkészítjük a marinara szószt: a paradicsomhoz fokhagymát, vöröshagymát, bazsalikomot, ízlés szerint sót, babérlevelet és olívaolajat adunk, és alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Egy sütőtál aljára egy kevés szószt teszünk, erre kerül egy egész maceszlap, amelyet megkenünk a szósszal és megszórjuk reszelt gouda sajttal. Vastagon beborítjuk mozzarellával és egy leheletnyi parmezánnal. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a sütőtál megtelik. A legfelső réteget is megkenjük a szósszal, rászórjuk a sajtféléket, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Maceszgombóc

www.youtube.com

Gasztroangyal 9. rész – Zsidó konyha (2014)

A maceszt konyharuhába csomagolva sodrófa segítségével apróra törjük. Az apróra tört maceszt keverőtálba tesszük, ráöntünk két enyhén felvert tojást. Hozzáadunk néhány evőkanál libazsírt és egy kevés alaplevet. Ízlés szerinte sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük az egészet. Egy kis időre a hűtőbe tesszük pihenni. Végül kézzel vagy kanállal diónyi gombócokat formálunk a masszából és sózott, forrásban levő vízben kifőzzük a maceszgombócokat. Az elkészült gombócokat tehetjük levesbe, kínálhatjuk paradicsomszósszal vagy akár vadassal is.

Maceszpalacsinta (Matzo brei)

Fotó: Shutterstock

A maceszlapokat félbe törjük és egy közepes tálba tesszük. Ráöntünk 2 csésze forró vizet és néhány percig hagyjuk ázni. Utána lecsöpögtetjük a maceszt és hideg vízzel leöblítjük, majd a maradék vizet is kinyomkodjuk. A tojásokat felverjük, teszünk bele sót, borsot, a maceszhoz öntjük és összekeverjük. Egy serpenyőben vajat melegítünk, ráöntjük a maceszkeveréket és addig sütjük, amíg egy kicsit megbarnul. Azonnal tálaljuk. Sokféle módon variálható, ízesíthetjük majonézzel vagy különféle szószokkal, de lekvárral vagy mézzel is.

Hremzli

www.instagram.com

A tojások sárgáját jól összedolgozzuk a libazsírral, sóval, borssal és a maceszliszttel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszához keverjük. A masszát kiszaggatjuk és forró olajban vagy libazsírban mindkét oldalát megsütjük. Tálaláskor cukorral megszórjuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET