KULTÚRNE A ETICKÉ ŠPECIFIKÁ KATARU KULTÚRNE A ETICKÉ ŠPECIFIKÁ KATARU
Foto: Qatar Tourism

2022-12-03

KULTÚRNE A ETICKÉ ŠPECIFIKÁ KATARU

Aké opatrenia platia v Katare

• zákaz konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách, ktorý sa vzťahuje aj na turistov

• zdržte sa kritiky emira a jeho rodiny

• vyhýbajte sa krátkym nohaviciam, minisukniam, šatám a topom bez ramienok

• rešpektujte zásadu, že ženy a muži sa na verejnosti nesmú dotýkať

• v rozhovoroch s domácimi sa vyhýbajte náboženským témam, politike a osobným, intímnym otázkam

• nefotografujte ľudí na verejných priestranstvách bez ich súhlasu

• nezabúdajte, že užívateľom drog hrozí trest smrti

Foto: Qatar Tourism

KULTÚRNA A ETNICKÁ RÔZNORODOSŤ

Z etnického hľadiska sa Katar podobná iným menším arabským emirátom. Katarské občianstvo má iba 12 percent jeho obyvateľov, ostatní pochádzajú zo zahraničia, predovšetkým z južnej Ázie. V dôsledku toho je krajina križovatkou rôznych kultúr, národností a etník. Na prechádzke hlavným mestom určite stretnete aj mnohých Európanov, svoje pobočky tam majú všetky známe reťazce. Nechýbajú ani veľké nákupné centrá či obchody svetoznámych luxusných značiek. Francúzske či talianske reštaurácie, ázijské bistrá a prevádzky rýchleho občerstvenia sú v uliciach hlavného mesta takou samozrejmosťou ako muži vo voľnej košeli siahajúcej po členky a s turbanom na hlave či ženy v hidžábe alebo nikábe.

Foto: Qatar Tourism

Rozmanitosť gastronómie Kataru

Kultúrna a etnická rozmanitosť sa prejavuje aj v spomínanej gastronómii. Popri tradičných arabských jedlách a levantskej kuchyni nie je núdza ani o iránsku, indickú, pakistanskú či thajskú kuchyňu. Treba však dodať, že väčšina surovín na prípravu jedál pochádza z dovozu, prevažne z Európy a Ameriky. Národným jedlom Kataru je machboos z jahňacieho alebo kuracieho mäsa s rôznymi druhmi zeleniny a korenia, podávaný s ryžou. Obľúbené sú aj morské plody. V Katare nie je núdza ani o sladkosti, ako sú arabská kunafa (sladký tavený syr s pistáciami a tenkými rezančekmi namočenými v cukrovom sirupe), lugimat (vyprážané medové guľôčky) alebo khabee (drvené datle v maslovom, korenistom náleve s ružovou vodou). Všetko stojí za ochutnanie! Ak dostanete po obede chuť na kávu, vyskúšajte miestnu gahwu, ktorá sa vyrába z arabiky upraženej dočierna. Pije sa väčšinou s cukrom. Za kulinárskymi zážitkami môžete vyraziť aj do hotela Marriott v metropole Dauha, ktorý preslávil bufetový stôl dlhý sto metrov s dobrotami z celého sveta.

Foto: Qatar Tourism