2023-11-27
Japonská matcha: so zdravším životobudičom sa ťažko stretnete!
Na prípravu matche sa používa vysoko kvalitný zelený čaj. Druh tencha sa pestuje za špeciálnych podmienok. Čajovník sa mesiac pred zberom zakryje sieťou, aby bol v tieni a produkcia chlorofylu v rastlinách tak kompenzuje nedostatok svetla. Výsledkom je svieža smaragdovozelená farba a typická rastlinná chuť podobná riasam. Po zatienení rastliny ošetrujú horúcou parou a nakoniec sa v kamennom mlyne pomaly a šetrne zomelú na prášok.
Matcha je bohatá aj na umami, za ktorú vďačí aminokyseline L – teanínu a nazýva sa aj „piata chuť”. Táto ťažko opísateľná chuť je veľmi dôležitá pre východnú kuchyňu, napríklad aj sójová omáčka a misopasta získava takto svoj charakter. V japonských zelených čajoch (hlavne v matchi) chuť umami spôsobuje práve aminokyselina L -teanín.
Tejto aminokyseline vďačí matcha aj za svoj povzbudzujúci účinok: zmierňuje náhly „ účinok” kofeínu, na druhej strane ale neznižuje bdelosť, takto sa môžeme vhodnejšie nabudiť – kyselina trieslová obsiahnutá v nápoji predlžuje účinok kofeínu. Takto môže matcha v priebehu 8 -10 hodín rovnomerne zvyšovať energetickú úroveň organizmu.

Foto: unsplash
Nie je preto náhoda, že matchu považujú za jeden z najzdravších a najúčinnejších životobudičov, pričom je jej obsah kofeínu nižší ako pri káve. Obsah antioxidantov je neuveriteľne koncentrovaný, je to asi stonásobok ako vo vylúhovanom zelenom čaji a tak môže znižovať ochorenia ako cukrovka a ochorenia srdca, resp. riziko vzniku rakoviny. L – teanín prispieva zas tým, že má protistresový účinok.
Matcha sa pripravuje sa tradičnými nástrojmi určenými na tento účel a konzumuje sa samotná. V chladných mesiacoch vo forme latte obzvlášť pohladí dušu – namiesto kravského mlieka sa oplatí pripraviť ho z rastlinného mlieka, pretože tým sa pomôže vstrebávaniu antioxidantov.
Aj keď rodisko a najväčší producent čaju - Čína - exportuje čajové lístky vysokej kvality, ak môžete, vyhnite sa lacnejšej matchi pochádzajúcej odtiaľto. V tejto ázijskej krajine je totiž pôda často znečistená ťažkými kovmi – čo ale nespôsobuje problémy, ak sa pije len odvar z čaju zo stebiel. Nezabúdajte ale: keď pijete matchu, konzumujete celé čajové lístky v práškovej forme, preto je lepšie siahnuť po čistejších druhoch, ktoré pochádzajú z Japonska.