2024-04-19
Medvedie pesto: trochu iný spôsob prípravy medvedieho cesnaku
Čo urobiť z medvedieho cesnaku? Skúste domáce pesto - je neskutočne zdravé a k tomu chutné!
Pred prípravou pesta je dôležité listy medvedieho cesnaku poriadne umyť a nechať ich dobre vyschnúť. To zabezpečí, že vo vašom peste nebudú žiadne nečistoty ani prebytočná vlhkosť, ktorá by mohla skrátiť jeho trvanlivosť. Ideálne je listy sušiť na čistej handričke alebo na sitku, kde môže vzduch voľne cirkulovať.
Prečítajte si aj: Miesta na Slovensku, kde rastie medvedí cesnak
Pre správnu prípravu pesta budete potrebovať len niekoľko ingrediencií: čistý medvedí cesnak, kvalitný olivový olej, a štipku soli. Niektorí môžu pridať aj orechy (kľudne aj vlašské) alebo citrónovú šťavu pre zvýraznenie chuti. Cesnak spolu s olejom (v pomere 1:1) a soľou vložte do mixéra a dobre rozmixujte. Na tento účel sa najlepšie hodí tyčový mixér, ktorý dokáže ingrediencie dokonale spojiť.

Foto: Medvedicesnak.sk
Túto vitamínovú bombu jari môžete použiť hneď, alebo ju uchovať na dlhšie, preložte ho do čistých sklenených nádob a na vrch nalejte tenkú vrstvu oleja, ktorá zabráni prístupu vzduchu a tým aj rýchlemu kysnutiu. Sklenené nádoby uzavrite a uschovajte v chladničke, kde pesto vydrží niekoľko mesiacov. Po otvorení vždy pesto prekryte novou vrstvou oleja, aby ste zabezpečili jeho dlhšiu čerstvosť.
Tip pre vás: Ochutnajte les
Pesto z medvedieho cesnaku môžete využiť na rôzne spôsoby. Je vynikajúce zmiešané s cestovinou, na opečený chlebík alebo ako zálievka do šalátov. Ochutiť ním môžete upečené mäso či ryby, pridať ho môžete do zemiakovej kaše, alebo zafarbiť uvarenú ryžu. Jeho jedinečná chuť a zdravotné benefity pridajú sezónny nádych každému jedlu. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové kombinácie, ktoré obohatia váš jedálniček.
Tak, ako si na ňom radi po zimnom spánku pochutia medvede, pomôže aj vášmu telu. Je silno protizápalový, zbaví vás žalúdočných kŕčov a pomôže tráveniu, pričom sa nestratia ani jeho hodnotné vitamíny, lebo pesto z medvedieho cesnaku, na rozdiel od tradičných polievok či prívarkov, nevaríte.
Medvedí cesnak je tradičný pre slovenskú kuchyňu a tradičnú medicínu vďaka svojim antimikrobiálnym, antiaterosklerotickým, protizrážanlivým, protizápalovým a antibiotickým vlastnostiam. Medvedí cesnak je tiež bohatý na flavonoidy a vitamín C, A, vitamíny skupiny B a množstvo ďalších telu prospešných látok.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

Foto: Agrokarpaty