Pripravte na Veľkú noc pre návštevu "diabolské" vajíčka! Pripravte na Veľkú noc pre návštevu "diabolské" vajíčka!
kasíno vajíčka
Foto: Food Via Lenses, Shutterstock

2025-04-16

  • Drive
  • Gastro
  • Pripravte na Veľkú noc pre návštevu "diabolské" vajíčka!

Pripravte na Veľkú noc pre návštevu "diabolské" vajíčka!

Na celom svete sú plnené vajíčka známe ako diabolské vajíčka a môžu byť vynikajúcim pohostením pre veľkonočné menu. Dnes existuje mnoho variácií tejto pochúťky - a tu je jedna z nich.

S predchodcom plneného vajíčka experimentovali už Rimania: v staroveku sa korenené varené vajíčka zvyčajne podávali ako predjedlo k slávnostnej večeri, pričom si hostia užívali rôzne predstavenia. V bohatých meštianskych kruhoch sa vajíčka podávali hosťom tak často, že sa okolo tohto zvyku vytvorilo osobitné príslovie. „Ab ova usque ad mala“ znamenalo „od vajec po jablká", t. j. od začiatku jedla až po jeho koniec.

Plnené vajcia, ktoré sa viac podobajú dnešnej verzii, sa v Európe začali objavovať v 15. storočí. V tom čase už mnohé knihy receptov obsahovali verzie ochutené hrozienkami, syrom a bylinkami a často aj vyprážané na oleji a poliate omáčkou alebo sladkou polevou.
Image
kasíno vajíčka
Foto: from my point of view, Shutterstock

Na druhej strane, výraz deviled eggs sa v Británii objavil oveľa neskôr, koncom 18. storočia, a označuje bohatú korenistosť tohto pokrmu. V Uhorsku sa stalo populárnym v 20. storočí ako „kasíno vajíčka“, čo pravdepodobne odkazovalo na skutočnosť, že pokrm sa najčastejšie podával v elegantných reštauráciách a kasínach, kam chodilo veľa bohatých hostí.

Ingrediencie:
  • 8 vajec
  • 3 polievkové lyžice majonézy
  • 3 stonky nakrájaného zeleru
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 polievkové lyžice šťavy z nakladaných uhoriek
  • 2 polievkové lyžice žltej horčice
  • 1-2 g štipľavej omáčky (napr. Tabasco)
  • niekoľko štipiek soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
Príprava:
  1. Najprv priveďte do varu malý hrniec s osolenou vodou, pridajte vajcia pomocou naberačky a varte asi 10 minút.
  2. Potom vajcia opatrne sceďte a okamžite ich preložte do misky s ľadovou vodou. Nechajte ich vychladnúť natoľko, aby sa dali ľahko olúpať.
  3. Kým čakajú, môžete v stredne veľkej miske začať miešať majonézu, zeler, uhorkovú šťavu, jarnú cibuľku, horčicu, petržlenovú vňať a štipľavú omáčku a nakoniec pridať soľ a korenie.
  4. Keď ste hotoví, vajcia prekrojte na polovicu, žĺtky lyžicou vlejte do majonézovej zmesi a bielky odložte na tanier. Žĺtky jemne vmiešajte do dresingu a aj ten posypte soľou a korením.
  5. V poslednom kroku naplňte vajcia zmesou, pred podávaním ich posypte korením a petržlenovou vňaťou a nakoniec podávajte s horúcou omáčkou.

(NC Egg Association)

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !