Letné rýchlovky
Ó, áno, aj tie k letu patria. Ale my máme teraz na mysli jednoduché, rýchle a najmä zdravé recepty, ktoré poľahky pripravíte do 30 až 60 minút. V horúcom lete ich určite ocení každý z vás, po dlhom dni či už v práci alebo pri vode, keď sa vrátite domov a nechce sa vám stáť hodiny v kuchyni nad hrncami. O čo viac vás poteší suseda so slovami: „Počuj, nechceš cuketu?“
V záhradkách vrcholí sezóna a vy si už neviete rady, čo pripraviť, hlavne nech je to rýchlo. Strava bohatá na zeleninu zlepšuje kvalitu zdravia, zvyšuje fyzickú i psychickú výkonnosť a predlžuje život. Prinášame vám pár jednoduchých receptov, ktoré vám ušetria čas.
Baklažánové guľky
Foto: Shutterstock
Baklažán je jednou zo zeleniny, ktorú musíte vedieť správne variť. Pripravte si baklažánové guľky. Cesnak, bylinky, soľ, strúhanka, sušené paradajky a parmezán vytvoria suchý základ, do ktorého zamiešate pečený baklažán. Ten im dodá šťavnatú štruktúru, v porovnaní so suchými alebo kašovitými guľkami. Baklažán nakrájajte aj s kožou na malé kúsky a opečte, potom ho pučidlom na zemiaky pretlačte a pridajte do suchej zmesi a tvarujte guľky. Tie stačí už len vložiť do vopred vyhriatej rúry a nechať upiecť. Podávať ich môžete ku špagetám, zemiakom, šalátu či kuskusu alebo quinoi.
Papriky plnené quinoou
Papriky sú bohaté na vitamíny. Obsahujú dvojitú dennú dávku vitamínu C a tiež vitamín B a beta karotén, ktorý v lete pomáha k peknému opáleniu. Papriky môžete obvariť, aby boli mäkšie. Za ten čas si podľa návodu uvarte quinou. Na panvici opečte cesnak, pridajte na kocky nakrájané paradajky, čiernu fazuľu a kukuricu. Podľa chuti okoreňte, posoľte a za stáleho miešania varte 5 minút. Potom pridajte hotovú quinou a všetko spolu premiešajte, aby sa zmes spojila. Zmesou naplňte rozkrojené papriky, posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť do rúry.
Pečené paradajky
Tento recept vám pomôže spotrebovať čerstvé paradajky. Feta s cherry paradajkami a cesnakovým toastom – to je perfektné jedlo na letný večer v záhrade. Rúru vyhrejte na 150 °C. Paradajky a celú veľkú hlávku cesnaku prekrojenú napoly vložte do zapekacej misy. Pridajte bobkový list, posoľte a okoreňte. Nalejte olivový olej, pridajte fetu a prikryte fóliou. Tento recept si síce vyžaduje dlhšie pečenie (až 1½ hodiny), ale výsledok bude stáť za to. Spravte si hrianky a podávajte ešte teplé.
Cuketový perník
Našťastie pre nás je cuketa všestranná zelenina. Chutí fantasticky v cestovinách, šalátoch a dokonca aj v koláči. Môžete ju grilovať, piecť, dusiť a tiež jesť surovú. Určite máte pocit, že ste ju už robili na milión spôsobov, no vyskúšajte nami overený cuketový perník. V jednej miske zmiešajte 2 poháre polohrubej múky, 3/4 pohára kryštálového cukru, prášok do perníka, s nasekanou čokoládou, štipku škorice a na zafarbenie kakao. V druhej miske zmiešajte 2 poháre strúhanej cukety, 2 vajcia, 1 pohár mlieka a 1/2 pohára oleja. Spolu všetko zmiešajte a vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre na 180 stupňov cca 30 až 40 minút. Na horúci koláč natrite džem a polejte čokoládou.
Nezabúdajte, že najrýchlejší spôsob, ako sa zbaviť všetkých prebytkov zeleniny, je šupnúť všetko spolu na pekáč, posypať syrom a dať zapiecť. Pridať môžete mäso, bryndzu, klobásku, bylinky. K tomu si spravte jogurtový dip a rýchla večera je na svete. Dobrú chuť.