Aký je rozdiel medzi zmrzlinou, sorbetom a gelatom? Povieme vám to!
Povieme vám to!
![zmrzliny](https://drivemagazine.sk/media-library/zmrzliny.jpg?id=52197306&width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C408%2C0%2C408)
Letné počasie je tu a jednou z najlepších vecí, ktoré prináša, sú rôzne chladivé dezerty. Pre tých, ktorí majú chuť na sladké, je na výber niekoľko druhov zmrzliny vrátane zmrzliny, gelata a sorbetu − ale aký je medzi nimi presne rozdiel?
Zmrzlina
Zmrzlina má v zásade vyšší obsah tuku ako gelato, pretože obsahuje viac smotany ako mlieka. Krémový základ zmrzliny sa zvyčajne vyrába zo smotany, mlieka a cukru, často s pridaním vajec alebo žĺtkov.
Rýchlejšie miešanie znamená, že zmrzlina je vzdušnejšia ako jej náprotivok a zmrzlina potrebuje chladnejšie prostredie, aby dobre stuhla − preto môže byť pri podávaní oveľa chladnejšia ako gelato.
Gelato
Foto: Unsplash
Hoci sa gelato často označuje ako zmrzlina, talianska verzia sa od štandardnej zmrzliny líši v niekoľkých ohľadoch. Gelato sa tiež vyrába z pudingového základu, ale táto zmes obsahuje vyšší podiel mlieka a menej smotany, nie sú v nej vajcia a je v nej menej tuku.
Okrem toho sa mieša oveľa pomalšie, takže je v nej menej vzduchu a výsledkom je hustý krémový dezert. Okrem toho sa zmrzlina zvyčajne podáva pri mierne vyššej teplote, aby sa zachovala jej hodvábnejšia štruktúra.
Sorbet
Foto: Unsplash
Sorbet je ďalšou obľúbenou letnou pochúťkou, ale tento sa od predchádzajúcich dvoch dezertov líši, pretože sa vyrába bez mlieka. Zvyčajne sa vyrába z ovocia, džúsu alebo ovocného pyré s pridaním medu alebo cukru. Keďže sa sorbet vyrába z vody namiesto mlieka, má nízky obsah kalórií a tuku.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.