Reštaurácia zo Žitného ostrova, ktorá dobyla SVÉT
Ak sa chcete vo Francúzsku, Taliansku, či Rakúsku najesť v reštaurácii, ktorá varí zo surovín od miestnych dodávateľov, určite ju nájdete rýchlo. Na Slovensku ešte táto možnosť bežná nie je, musíte trochu pátrať. Neďaleko Bratislavy, v mestečku Dunajská Streda nájdete ocenenú reštauráciu, ktorú určite nevynechajte na svojich cestách.

Ak by ste mali začať s konceptom kvalitnej reštaurácie postavenej na miestnych surovinách, mohlo by to byť práve v našom najúrodnejšom kraji. Južné Slovensko je totiž známe svojou kvalitou a nájdete tu viacero zaujímavých miest zážitkovej gastronómie.
Varenie inšpirované regiónom a sezónnosťou
Foto: Villa Rosa
V srdci Žitného ostrova a Dunajskej Stredy nájdete reštauráciu, v ktorej vám pripravia jedlá z regionálnych a zároveň sezónnych surovín. Volá sa Villa Rosa a dokazuje, že pre kvalitné jedlá nemusíte ísť ďaleko. Suroviny v tejto reštaurácii pochádzajú z miestnych chovov a od pestovateľov v regióne a spoluprácu s malovýrobcami považuje šéfkuchár reštaurácie, Imre Bindics, za mimoriadne dôležitú. Divinu jej dodávajú žitnoostrovskí poľovníci, zelenina a ovocie pochádza z ich vlastných sadov vo Vrakuni a mäso pochádza z mangalíc chovaných v neďalekom Boheľove. Za tento prístup si Villa Rosa, ako jediná slovenská reštaurácia, vyslúžila prestížne gastronomické ocenenie maďarského združenia vidieckych gurmánskych reštaurácií SVÉT.
SVÉT, ktorý spája kvalitné suroviny s gastronómiou
Foto: Villa Rosa
Už desaťročie fungujúce maďarské gastronomické združenie sa nevenuje len využívaniu miestnych surovín v kuchyni, no túto tému má jej predseda, László Ruprecht, ako svoju srdcovku. Ako jeden z najvplyvnejších odborníkov v oblasti gastronómie v Maďarsku je zástancom kontinuálneho vzdelávania sa. So šéfkuchármi úzko spolupracuje a už roky sleduje aj profesionálnu prácu Villy Rosa a jej kvalitu, ktorá je postavená na čerstvých a kvalitných surovinách od miestnych dodávateľov. Ako jedinej na Slovensku jej preto od združenia SVÉT bolo udelené vyznamenanie. Okrem maďarských reštaurácií sa toto podarilo len jednej ďalšej zahraničnej reštaurácii: Schwartz Bistro v rumunskom meste Odorheiu Secuiesc.
Slow food v praxi
Foto: Villa Rosa
Za gastronomickým výletom sa do Dunajskej Stredy oplatí prísť každému gurmánovi. Jedálny lístok sa prispôsobuje aktuálnej sezóne. Nájdete v ňom napríklad paštétu z kačacej pečene, chutney z červenej cibule spolu s chlebom opekanom na masle. K tomu si môžete dať Halászlé z dunajských rýb a pečený filet s kožou. Zaujímavým šalátom je napríklad ten s kozím syrom, fermentovanou cviklou, bulgurom a tekvicovými semienkami. Netradičnejšie cestoviny môžete ochutnať, ak si zvolíte tekvicovo-zemiakové šúľance s pestovo-syrovou omáčkou, praženými gaštanmi a sušienkami z maslovej tekvice. Alebo siahnite po "plnenej kapuste" - bravčovej panenke a mletom mäse z mangalice s chrumkavou klobásou, Kukkonia kyslou smotanou a zemiakovou šiškou. A ak do seba ešte dostanete tvarohové gule s gaštanovým krémom či mousse z horkej čokolády so šípkou, budete potrebovať trochu pohybu na vytrávenie. K tomu sa vám môžu hodiť tipy na dobrodružstvá v zlatej záhrade Slovenska.
Foto: Villa Rosa