Jedlá, ktoré zahrejú zvnútra
V zimných mesiacoch sa nám žiada jesť výdatné jedlá. Jedlá, ktoré sú opakom tých ľahkých a diétnych. Jedlá, ktoré zahrejú telo, ako aj dušu.

Poznáte to. Po zimnej túre sa vám žiada poriadna porcia horúcej slovenskej kapustnice či fazuľovice, dobrý maďarský guláš či poctivá česká sviečková. Ak radi cestujete aj skrz svoje chuťové bunky, tu sú nápady na hrejivé jedlá zo sveta, ktoré ste možno ešte nikdy neochutnali.
Poutine – horúci neporiadok z Kanady
Aké je národné jedlo Kanady? Pri niektorých krajinách nám meno národného jedla napadne ako nič. U iných len nakloníme hlavu a oči zamyslene zdvihneme nahor. Len málo ľudí pozná kanadské jedlo s názvom poutine. Toto francúzske slovo v preklade znamená horúci neporiadok. Tento neporiadok je však typickým zimným hrejivým pokrmom. Základom sú kvalitné domáce hranolky. Ešte za horúca sú poliate špeciálnym kanadským syrom curd cheese izbovej teploty, ktorý sa roztopí na povrchu, ale nestane sa z neho omáčka. Naň nasleduje teplá gravy omáčka z mäsa, zeleniny a korenín. K tomuto základu si môžete doplniť slaninku, opraženú cibuľu, trhané bravčové mäso, fazuľu či klobásu. Pôvod poutine môžeme hľadať v Quebecu, kde pôvodne nemalo toto jedlo dobrú reputáciu. Slúžilo skôr na zahnanie hladu po prehýrených nociach, keď už všetky reštaurácie boli zatvorené. No potom si majitelia reštaurácií všimli, že ľudia si začali objednávať samotné hranolky, curd cheese a omáčku a zmiešali si to, aby si vyrobili vlastné poutine. A voilá – cesta k vrcholovej gastronómii už bola vydláždená.
Soljanka – polievka, ktorá všetko skryje
Foto: 123rf
Všetky jedlá na zozname hrejivých pokrmov sú zo severnej pologule. A niet divu. Tu sú totiž zimy drsnejšie a dlhšie a výdatné jedlá tak pochopiteľne získali na popularite. Po Kanade zaberá ďalšiu rozľahlú časť tejto pologule Rusko. A aj to má svoje jedlo do nepohody. Je ním soljanka. Táto polievka kyslej chuti má bezpočetne veľa variácií. Nájdete ju naprieč Ruskom v mäsovej, rybej, klobásovej, ale aj bezmäsitej verzii. Vždy obsahuje vývar, v ktorom nesmie chýbať kyslá uhorka, trochu jej nálevu a paradajky. Väčšinou obsahuje tiež kapustu, mrkvu a inú zeleninu. Navrch sa servíruje s citrónovou šťavou, kyslou smotanou, olivami a kôprom. Mnoho Rusov vám tiež potvrdí, že skutočne autentická soljanka je tá, ktorá má v sebe aj pohár vodky. Ruský vplyv sa rozšíril do mnohých krajín bývalého sovietskeho bloku. Dokonca aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá vyrastala vo východnom Nemecku, potvrdila, že obľubuje toto jedlo.
Fondue – jedlo, ktoré vás roztopí
Foto: 123rf
Pokiaľ sme spomínali štáty, pri ktorých poznáte ich národné jedlá, určite medzi ne patrí Švajčiarsko. Ich roztavený syr fondue je známy po celom svete. Hoci sa o jeho pôvod bije aj Francúzsko, Švajčiari si už verejnú svetovú mienku získali na svoju stranu. Idylickú predstavu alpských pastierov, ktorí odrezaní od sveta nemali okrem syra a starého chleba nič iné k jedlu, vám však musíme vziať. Na fondue sa používajú tie najlepšie syry, ktoré sa vždy predali ako prvé, a fondue tak bolo skôr jedlom smotánky. V kotlíku vytretom cesnakom sa roztopia dva či viac druhov syra, najčastejšie ementál, gruyère, vacherin fribourgeois a appenzeller. K tomu patrí suché biele víno, vďaka ktorému sa syr roztopí. Pridáte kus muškátového orieška, fondue sa pritom nesmie variť, len jemne bublať. A tak ako do soljanky vraj nesmie chýbať vodka, mnohí Švajčiari nedajú dopustiť na kvapku čerešňovej pálenky. Do neustále zohrievaného syra sa ponárajú kúsky pečiva napichnutého na špeciálnych vidličkách. Ak si kúpite fondue súpravu a prekvapíte známych domácim fondue, nezabudnite, že vhodnejšie je staršie pečivo, ktoré sa tak nemrví.
Pastiersky koláč – koláč, ktorý má na hony ďaleko od dezertu
Foto: 123rf
Chceli sme náš výber ukončiť koláčom, no pri hrejivých jedlách nám nedalo inak, ako skončiť na Britských ostrovoch s ich legendárnym pastierskym koláčom či shepherd's pie. História tohto jedla siaha až do 18. storočia. Ide o pokrm pracujúcej triedy, ktorá nemala vždy prístup k dostatku mäsa. Základom tohto „koláča" je mleté mäso, ktoré bolo zvyčajne jahňacie. To je pripravené v hustej omáčke so zeleninou a cibuľou. Do hlbokej misy ide táto zmes na dno a je pokrytá hrubou vrstvou zemiakovej kaše. Tá skvelo drží jedlo v teple. Navrch môžete pridať strúhaný syr a toto celé, zapečené v rúre, je pre Britov taká klasika ako pre Slovákov halušky.
Cestovať za týmito chuťami v ich autentickej domácej verzii aktuálne nemôžeme. A ak nie ste práve kulinársky zdatnými a dobrodružnými typmi, zajesť zimu môžete bez starostí. Stačí sa zastaviť vo Fresh Corneroch na čerpacích staniciach Slovnaft, kde zajete zimu špeciálnymi chuťovkami, ktoré zahrejú telo aj dušu.