Mikrozelenina, ktorú dopestujete na okenici
Mikrozelenina, alebo tiež zelenina klíčnych listov, je jedlý doplnok k vašej strave, ktorý si ľahko dopestujete aj na svojej okenici v kuchyni a svoj jedálniček tak nielen spestríte farebne, ale doplníte aj množstvo vitamínov a výživných látok, ktoré nám koncom zimy z čerstvej zeleniny chýbajú.

Keď sa na stonke mladých rastlín objaví prvý list, hovoríme mu klíčny list. Táto mikrozelenina vyrastie zo semiačka za 10-14 dní a dosahuje veľkosť len 2-12 centimetrov. Takéto drobné lístky ostriháte, ozdobíte nimi jedlo a tým jeho výživovú hodnotu enormne navýšite o vitamíny C, E, K, A, aj betakarotén, draslík, železo, zinok, horčík, či meď a antioxidanty.
Koncentrovaná sila
Foto: unsplash
Mikrozelenina má svoje výhody, podobne ako klíčky. Po tom, čo semiačko vyrazilo zo zeme, je koncentrácia jeho živín omnoho vyššia, lebo je pripravené na ďalší rast. Vy však môžete z tejto fyzicky malej rastliny dostať vysokú koncentráciu živín. Ideálne pre tých, ktorým zelenina moc nevonia. Naviac, mikrozelenina má príjemnú chuť – podľa typu môže byť sladká, horkastá, jemne štipľavá – a tým je aj korením vášho jedla.
Zdravotné výhody mikrozeleniny
Mikrozelenina je plná polyfenolov, čo sú antioxidanty znižujúce riziko srdcových ochorení. Znižujú zlý cholesterol a štúdie hovoria o priaznivom pôsobení proti Alzheimerovej chorobe. Antioxidanty v týchto lístkoch môžu pomáhať cukru vstupovať do buniek a tým znižujú rozvoj cukrovky. Antioxidanty tiež chránia pred vznikom rakoviny a všetky tieto vitamíny vám zlepšia imunitu – niečo, na čo dbáme v posledných rokoch o niečo viac, než tomu bolo doteraz.
Akú mikrozeleninu môžete pestovať
Mikrozelenina, niekedy tiež označovaná ako mikrobylinky, sa líši od klíčkov. Rastlina je v tomto prípade totiž už vo vývoji a čakáte na prvé lístky. Výber je pritom veľmi pestrý. Asi najznámejšia mikrozelenina je žerucha, no nenechajte sa obmedziť len na ňu. Dopestovať si môžete aj bazalku, koriander, reďkovku, slnečnicu, hrášok, brokolicu, repu, zeler, kapustu aj kel, listové šaláty či listovú horčicu.
Ako pestovať mikrozeleninu
Foto: Shutterstock
V prvom rade si pri kúpe semiačok žiadajte semená na nakličovanie, ktoré nie sú chemicky ošetrované. Niekde vám dokonca ponúknu aj hotové sady na pestovanie, čím vám všetko uľahčia. Pestovať však následne môžete v substráte, na vate, či v miske s vodou. Ideálne je postaviť mikrozeleninu na slnečnú, južnú a teplú okenicu, keďže slnko je pre rast a výraznú chuť esenciálne. Buďte opatrní s prelievaním, ktoré by mohlo spôsobiť plesne. Semiačka radšej posaďte ďalej od seba a namiesto polievania poprašujte pravidelne vodou a dbajte aj na dobre vetrané miesto. Po dvoch týždňoch môžete zbierať úrodu. Po odstrihnutí však znovu nenarastie a tak zvyšky „zaorajte“ do zeme ako výživu a posaďte nové semiačka pre nepretržitú úrodu tých najčerstvejších vitamínov .