Najlepšie kávové maškrty
Kto miluje kávu, presne vie: káva je nebeský mok a bez nej ani krok. Je dokázané, že pri miernom konzumovaní naša obľúbená káva nie je vôbec zdraviu škodlivá. Avšak málokto si uvedomuje, že kávu si môžeme vychutnať nielen ako nápoj, ale napríklad aj vo forme chutných zákuskov.
Tiramisu – taliansky favorit
Foto: unsplash
Taliansky výraz „tirami sù" znamená „oži ma", čo sa poukazuje na kofeínové prísady v zákuskoch – kávy a kakaa. V knihe Giovanniho Capnista „Dezerty z Veneto" (1983) bol uverejnený jeho originálny recept, v ktorom nebol vajíčkový bielok ani alkohol. Dnes známe tiramisu bolo vyrobené v meste Treviso, v reštaurácii Le Becchere, ktorá funguje dodnes.
Podľa pôvodného receptu zmiešame vaječný žĺtok s cukrom, následne pridáme aj mascarpone. Detské piškóty krátko ponoríme do vychladnutej kávy a umiestnime ich tesne vedľa seba na dno misky. Na piškóty natrieme vrstvu krému. Vo vrstvení pokračujeme, kým nespotrebujeme všetky suroviny. Posledná vrstva má byť krém, ktorý husto posypeme kakaom. Hotový zákusok odložíme na niekoľko hodín do chladničky. Tiramisu môžeme pripraviť aj v jahodovom prevedení.
Panna cotta – krémová pochúťka
Foto: 123rf
Panna cotta – teda varená smotana – je klasický taliansky dezert, ktorý odštartoval svoju cestu po svete z Piemontu. Vďaka svojmu obsahu kávy sa táto lesklá maškrta podobná pudingu môže konzumovať aj na raňajky. Je to jedna z najlepších letných pochúťok, ktorú dokonca môžeme podávať poriadne vychladenú aj namiesto zmrzliny.
Na prípravu kávovej panna cotty do mlieka dáme želatínu a zohrejeme na nízkej teplote. Nesmieme ho variť. Keď sa želatína rozpustí, pridáme cukor, smotanu a soľ. Miešame, kým nevznikne homogénna hmota. Nakoniec do krému primiešame silnú uvarenú kávu. Hotový krém rozdelíme do malých misiek alebo pohárov a dáme ich na niekoľko hodín do chladničky.
Zákusky kávové zrnká – jednoduché a skvelé
Milovníci kávy si tento zákusok určite obľúbia! Je zvláštny, pretože okrem svojej lahodnej príchute kávy má dokonca tvar kávového zrnka. Jeho príprava je jednoduchá, len formovanie vyžaduje viac trpezlivosti.
K príprave kávových zŕn bez pečenia privedieme do varu vodu s práškovým cukrom, potom pridáme maslo. Ak sa maslo roztopilo, pridáme mleté vlašské orechy, mleté maslové sušienky, čokoládu a mletú kávu. Dôkladne premiešame a necháme vychladnúť. Z masy formujeme menšie guľky, ktorých stred stlačíme tenkou paličkou a vytvarujeme do tvaru kávového zrna. Nakoniec hotové zrnká ponoríme do roztopenej čokolády, vložíme do papierových košíkov a podávame.
Papparoti – kávová špecialita
Foto: 123rf
Tento nebeský koláč je vyrobený z kysnutého cesta s kávovou glazúrou na vrchu. Výsledkom je lahodný zákusok, ktorý podávame s kávou.
Na cesto necháme droždie vykysnúť vo vlažnom mlieku. Z vajec, cukru, soli, múky a vykysnutého droždia vymiesime cesto, pridáme rozpustené maslo v malých dávkach. Cesto necháme odpočívať. Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké kúsky, do stredu každého dáme kúsok masla a vytvarujeme malé bochníčky. Uložíme ich na plech a necháme opäť odpočinúť. Pred pečením ich natrieme kávovou polevou, ktorú pripravíme z múky, kakaa a vajec. Do polevy nakoniec vmiešame instantnú kávu rozpustenú vo vode. Hmotu špirálovite natlačíme na vrch bochníčkov. Pečieme vo vyhriatej rúre, podávame ich teplé.