Prvá jarná zelenina na cestách
Po tom, čo zo zeme vykuknú prvé zeleniny roka, sa môžeme tešiť na čerstvý prídel vitamínov a zdravia. Jarná cibuľka, špenát, pažítka, či reďkovky sú ako stvorené na to, aby ste si tieto vitamínové bomby zobrali so sebou aj na výlety.
Začiatkom apríla je čas, kedy sa v policiach špájz hromadia prázdne zaváraninové fľaše a v mrazničkách ubúda zamrazená úroda z minulého roka. Aby ste nemuseli siahať po zelenine, ktorá na ceste do obchodu už prešla tisíce kilometrov, je najlepšie využiť to, čo príroda zjari ponúka ako prvé. Svieža zelenina dodá telu tak potrebné živiny – a to aj na cestách. Pre zdravé sendviče so sebou vám stačí celozrnné pečivo a nátierka. Tú jednoduchú vyrobíte z jogurtu, olivového oleja, medu, štipky soli a korenia a pridaním trochy sušeného oregana či mletého rozmarínu.
Jarná cibuľka
Foto: Getty Images Hungary
Cibuľa je jednou zo základných zelenín do mnohých jedál. No kým dorastie do svojej plnej veľkosti, skúste jej jarnú formu. Jarná cibuľa má jemnejšiu chuť a jesť sa dajú aj jej zelené časti. Tak dostanete do tela aj chlorofyl. Podobne, ako pri bežnej cibuli platí, že ak sa ju chystáte tepelne spracovať, nechajte ju nakrájanú chvíľu postáť, čím sa uzavretím jej pórov ochránia vzácne látky pred znehodnotením. V jarnej cibuľke nájdete veľa vitamínu A, B6 a C, vápnika, aj množstvo antioxidantov. Vďaka nej bojujete so zápalom, znižujete zlý cholesterol, pomáhate tráveniu a vyzbrojíte sa proti chrípke a nachladnutiu.
Ak sa vydáte na výlet za jarnou opekačkou či grilovačkou, zoberte so sebou aj zopár jarných cibuliek. Nemusíte ich okrem očistenia vo vode nijako inak spracovávať. Popri nezdravých grilovaných mäsách si do nej zahryznite a skvelo tak vybalansujete chutné, no nezdravé, karcinogénne látky, ktoré v žiari ohňa vznikajú.
Špenát
Foto: Pexels
Ďalšou zeleninou, ktorá sa zo zeme ponáhľa, sú mladé špenátové listy. Kým v minulosti sme poznali špenát len mrazený do prívarkov, dnešné špenátové listy sú výborný doplnok do teplých jedál, či náhrada iných šalátových listov. Hoci sa fáma o veľa železe v špenáte už vyvrátila, stále jeho podiel netreba podceňovať. Ide totiž o telu najvhodnejšie bezpečné rastlinné železo, na rozdiel od toho, ktoré sa nachádza v krvi a svaloch zvierat. Tepelnou úpravou sa vám uvoľní až päťnásobok železa oproti surovej forme špenátových listov. Poďakujú sa aj vaše oči vďaka hojnému množstvo karotenoidov, no obsahuje aj veľa kyseliny listovej, horčíka, mangánu, medi, vápnika, či vitamínu K.
Pridajte lístky špenátu medzi plátky chleba so zdravou nátierkou, údeným tofu, alebo do akéhokoľvek sendviča so šunkou, prosciuttom, či syrom. Ich neutrálnej chuti často vďačíme za to, že je úvodom do jedenia zdravej zeleniny aj u detí.
Pažítka
Ak by ste chceli skombinovať vyššie spomenuté zdraviu prospešné látky v špenáte aj cibuli, môžete si užiť rastlinu, ktorú jednoducho dopestujete aj v kvetináči na balkóne. Pažítka chráni pred množstvom druhov rakoviny, bojujete s ňou proti skleróze aj kôrnateniu ciev, dezinfikuje vás zvnútra a stimulujete ňou imunitu.
Zasadením pažítky budete mať neustály príjem zdravia, ktorý vám bude dorastať po celé leto. Jej nakrájaním, alebo nasekaním na prakticky akúkoľvek nátierku na pečive, dodáte sendviču na cestách superschopnosti jediným jednoduchým krokom.
Reďkovka
Reďkovka je jednou zo zelenín, ktoré na jar ťaháme zo zeme ako prvé. A jej zásluhou po zime poriadne očisťujeme organizmus. Okrem boja s infekciami, zásobením sa vitamínom C a znížením krvného tlaku, si ju doprajte najmä pre očistu pečene a ozdravenie žlčníka. Všeobecne pomáha na lepšie trávenie, s množstvom vlákniny aj peristaltike čriev. No výnimočná je najmä obsahom horčicového oleja. Ten pôsobí proti baktériám a plesniam už na jazyku – preto vás reďkovky dokážu páliť. Pomáha odstrániť nadúvanie, hnačku, aj zápchu. K tomu dezinfikuje aj sliznicu nosa a prínosových dutín. Menej známy je jej obsah zdravých bielkovín, veľmi málo kalórií a má výborný efekt na pokožku a vlasy.
Reďkovka na cestách je praktický spoločník. Môžete si ju pribaliť do nádoby so sebou v celku a zahryzávať sa do nej popri iných jedlách. Môžete ju tiež zakomponovať do sendvičov či bagiet, ak ju nakrájate na malé plátky, ktoré do nich vložíte. A ak si chcete vychutnať krémové polievky, namiesto nezdravých krutónov skúste na kocky nasekanú zdravú reďkovku.