Terst: najbalkánskejšie talianske mesto
Je to mesto, na ktoré akoby padalo celé Slovinsko. Terst, alebo tiež Trieste, je mesto, ktoré si akoby vtlačilo svoje miesto v okolí rovnomenného zálivu a hrdo si bráni svoju taliansku identitu, no zároveň kozmopolitne prijíma svoju pestrosť z histórie, aj geografickej polohy.

Zo slovinských hraníc je to len 20 minút jazdy autom – a už vstúpite do talianskeho Terstu. Či už sa rozhodnete stráviť svoju letnú dovolenku v chorvátskej Istrii, alebo pri talianskom Grade, ak dostanete chuť na výlet za dobrou kávou, silnou históriou a nepreplneným mestom plným pokojnej atmosféry, Terst by ste nemali obísť.
Významný prístav z čias habsburskej monarchie
Mnohí ľudia označujú Terst ako „miesto nikde". Viac než dvestotisíc obyvateľov tu žije jeden z najvyšších talianskych životných štandardov v úplnom rohu krajiny. No pokojná atmosféra nebola vždy takáto. Za čias Rakúsko-Uhorska to bol významný prístav, ktorý bol najbližším miestom k moru z oboch centier – tak z Viedne, ako aj z Budapešti. Jeho význam naberá na dôležitosti aj dnes, keďže je to jediný stredomorský hlbokovodný prístav, ktorý dokáže prijať aj najväčšie kontajnerové lode siedmej generácie. Z čias Habsburgovcov tu zostali aj veľké pamiatky, ktoré si žijú v kľudnej atmosfére bez zhonu a náporov turistov. Ideálne miesto na knihu a dobrú kávu s pekným výhľadom. Ostatne, literárne je toto mesto významné, keďže sa sem uchýlilo niekoľko známych spisovateľov. Medzi inými aj írsky spisovateľ James Joyce, autor románu Ulysses.
Pamiatky Terstu
Ak sa vyberiete objavovať pamätihodnosti, ideálnym je obdobie od mája do septembra. Hoci tu vládne stredomorská klíma, v zime sa z hôr severu dokáže do mesta často dostať bóra s chladným a silným vetrom, ktorý by vás donútil skrývať sa za pamiatky, namiesto ich fotenia. No v lete je to iný zážitok. O miestnom námestí Piazza Unità d'Italia sa hovorí, že je to najväčšie európske námestie situované pri mori. Miestne religiózne budovy zahŕňajú miestnu rímskokatolícku katedrálu, kostol svätého Antónia (Sant'Antonio Nuovo), no blízkosť Balkánu vám pripomenie ortodoxný kostol svätého Spyridona. Cestu v čase môžete absolvovať až do čias Rímskej ríše. Priamo v centre sa totiž nachádza aj antické Teatro Romano, vybudované jedno storočie pred Kristom, či Canale Grande – pokojný kanál s odstavenými jachtami a loďami, nepreplnený turistami. Nie ako kanál v Benátkach. Ak si chcete pozrieť mesto z vtáčej perspektívy, zamierte na hrad San Giusto, z ktorého máte mesto ako na dlani. Do výšky až 68 metrov sa tu týči aj miestny aktívny maják, Faro della Vittoria, ktorý je jedným z najvyšších na svete.
Foto: Pixabay
Výlet za mesto
Ak budete mať pochodené celé mesto, otvárajú sa vám možnosti v jeho okolí. Spáliť kalórie z dobrého jedla môžete na Strada Napoleonica, ktorá vás zavedie do dediny Prosecco. Áno, to je tá dedina, ktorá dala meno slávnemu šumivému vínu, hoci sa dnes pestuje viac vo vnútrozemí Talianska. Objaviť môžete hneď vedľa ležiaci rozprávkový hrad Miramare, z ktorého si určite fotkami zaplníte svoju pamäť v telefóne, či fotoaparáte. A ak už budete tu, neobíďte ani Grotta Gigante. Táto jaskyňa je najväčší turisticky navštevovaný jaskynný priestor na svete. Jej hlavný priestor s názvom Grande Caverna je takmer 99 metrov vysoký, viac než 75 metrov široký a takmer 170 metrov dlhý. Veľkosť tunajších stalaktitov a stalagmitov naberá podobné gigantické rozmery.
Foto: 123rf
Keď na vás v Terste príde hlad
V meste, ktoré je domovom známej talianskej značky kávy Illy, si určite kávu neodoprite. Miestni ju pijú v skle. To preto, aby ju ako hovoria mohli aj vidieť, nielen cítiť. Ak však čakáte, že si tu dáte pizzu a cestoviny, tradičná kuchyňa vás vyvedie z omylu. Síce sa k nim dostanete, ste predsa v Taliansku, no kuchyňa tu je predsa len unikátna. Silný vplyv Rakúsko Uhorska, ako i Balkánu je aj tu citeľný. Skúsiť môžete napríklad Jotu, čo je dusené mäso s fazuľou, zemiakmi a kyslou kapustou na olivovom oleji a cesnaku. Nájdete tu aj guláš, ktorý pod názvom Gulasch alla Triestina má všetko, čo správny guláš má mať – až na zemiaky. Servíruje sa zvyčajne s chlebom, alebo ešte typickejšou polentou. Námornícka tradícia jedenia sa tu zachovala cez dusené mäso La calandraca. Zvyčajne jahňacie mäso sa dlho varí so zemiakmi a môže byť na víne, či pasírovaných paradajkách. Pre sladkú bodku siahnite napríklad po Chifeletti. Toto vaječné a zemiakové cesto sa vypráža a servíruje s cukrom ako dezert. A ak sa nechcete odkloniť od známych sladkostí, môžete stále ochutnať jablkovú štrúdľu. Tu sa však volá Strucolo de pomi. Terstská verzia je plnená okrem jabĺk aj hroznom a píniovými orieškami.