2022-02-25
STREDOVEK NAŽIVO: BRUGGY
Hoci prvé opevnenie niekdajšej osady bolo vybudované už po jej dobytí rímskym vojvodcom Juliom Caesarom (1. stor. pred n. l.), štatút mesta získali Bruggy až v roku 1128. Najväčší rozkvet zaznamenali v 11. až 15. storočí, keď sa ako člen združenia Hanza stali európskou baštou obchodu s vlnou a centrom tkáčskeho priemyslu. Z prístavu, ktorý spájal s morom prírodný kanál, sa stalo centrum medzinárodného obchodu, kde si podávali kľučky kupci od Anglicka a Škandinávie cez stredomorie až po Blízky východ. Spolu s obchodom sa rozvíjalo aj finančníctvo a bankovníctvo. Jedným z dôsledkov bolo otvorenie prvej burzy na svete, ktorú založila obchodnícka rodina Van der Beurze. Veľkolepý rozvoj sa nečakane skončil v 16. storočí. Dôvodom bol postupný pokles hladiny kanála, ktorý sa stal napokon nesplavným a odliv obyvateľstva. Mesto upadlo na ďalších päťsto rokov do sladkého spánku Šípkovej Ruženky. Práve vďaka tomu si zachovalo pôvodný stredoveký ráz.
Foto: Pixabay
Na prehliadku Brugg nepotrebujete študovať mapy ani na minútu vypočítaný harmonogram. Stačí sa vydať po jednej z kľukatých uličiek a skôr či neskôr sa ocitnete na hlavnom námestí Markt, kde si môžete vychutnať skutočnú architektonickú lahôdku: veľkorysý priestor je z každej strany obklopený budovami reprezentujúcimi rôzne architektonické štýly. Zo zvonice Belfort, vysokej 83 metrov, si môžete pozrieť Bruggy z vtáčej perspektívy. Námaha spojená s výstupom na vežu po 366 schodoch a vstupné 12 eur sa však vyplatí, odmenou je totiž skutočne nádherný výhľad. Za pozornosť stojí aj hlahol 47 zvonov.
Po prehliadke hlavného námestia čakajú milovníkov umenia v Groeningemuseum majstrovské diela flámskej maliarskej školy. Tým, ktorí si chcú uloviť nejaké poklady, odporúčame návštevu Dijverského kanála v sobotu alebo v nedeľu od desiatej rána do šiestej popoludnia. Práve vtedy sa tu koná trh so starožitnosťami, obľúbené miesto stretnutí domácich i turistov. A keď je reč o kanáloch, najpohodlnejším spôsobom prehliadky mesta je práve plavba po nich. Ak sa rozhodnete pre polhodinový prehliadkový program, naplánujte si ho na čas západu slnka, aby ste mohli pozorovať ružové zore na pozadí mestských hradieb a v odleskoch vodnej hladiny. Garantujeme vám nezabudnuteľný zážitok.
Foto: unsplash
Heilig-Bloedbasiliek, Bazilika Svätej krvi, je starobylý pútnický kostol v centre Brugg, kde sa od 13. storočia uchováva ampulka z horského krištáľu, vyrobená v Byzantskej ríši. Údajne ukrýva kus látky nasiaknutej krvou Krista, dodnes ju však nikto neotvoril. Hoci sa Biblia nezmieňuje o zachovaní Kristovej krvi, jeden z apokryfných spisov uvádza, že Jozef z Arimatie zachytil svätú krv do kalicha, z ktorého pil Kristus počas poslednej večere. Relikvia s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza z Carihradu (dnešného Istanbulu). Do rúk rytierov a následne do Brugg sa dostala po jeho vyplienení v roku 1204. Od roku 1303 sa relikvia každoročne prevezie mestom v rámci májovej procesie, ktorá dodnes patrí medzi najväčšie cirkevné sviatky v Belgicku.
Foto: Pixabay
Vedeli ste, že v Belgicku sa každoročne vyrobí okolo 200-tisíc ton čokolády? Čokoládové delikatesy ponúkajú viac ako dve tisícky obchodov v celej krajine. Len v Bruggách ich nájdete takmer päťdesiat. Pri prechádzke po promenáde čokolád radšej zabudnite na klasické pralinky a vyskúšajte niečo netradičné: napríklad slaninovo-čokoládovú pochúťku. Mesto má totiž aj vlastného čokoládového majstra. Dominique Persoone experimentuje aj na základe chemickej analýzy rôznych ingrediencií s rozmanitými chuťami a vytvára jedinečné kombinácie. Výsledkom sú tak pralinky s príchuťou slaniny, smaženej cibuľky či wasabi. Nie náhodou sa jeho čokoládovňa The Chocholate Line spomína aj v sprievodcovi Michelin Guide.
Gurmánsku prehliadku Brugg odporúčame začať porciou hranolčekov. Znie to neuveriteľne, ale hranolčeky neobjavili Američania, ale Belgičania. Na ich počesť bolo v Bruggách dokonca postavené múzeum (Frietmuseum). Populárny zemiakový street food s tradičnou majonézou môžete zapiť pohárom výborného belgického piva. Napríklad v De Halve Maan, jedinom rodinnom pivovare v meste, ktorý funguje už 165 rokov. Za 15 eur vás tu v rámci 45-minútovej ochutnávky zoznámia s rôznymi pivnými delikatesami. Ak hľadáte niečo sofistikovanejšie, zájdite si do jednej z útulných reštaurácií a objednajte si misku waterzooi: hustého rybieho alebo kuracieho ragú, podávaného so smotanovou omáčkou a zeleninou z Gentu, rodného mesta cisára Karola V. Pomyselnou bodkou za typickým belgickým menu nemôže byť nič iné ako vafle.