Dodajte cestovaniu šťavu! Dodajte cestovaniu šťavu!
Foto: 123rf

2022-03-29

Dodajte cestovaniu šťavu!

Vlákninová dilema

Hoci sa pri odšťavovaní oddelí nerozpustná vláknina, nemusíte sa vôbec báť. Táto ťažšie stráviteľná zložka ovocia a zeleniny je veľmi prospešná, no súčasne spomaľuje vstrebávanie vitamínov. V šťave zostane z vlákniny jej rozpustná zložka, ktorá má pozitívny vplyv na zdravie. Na rozdiel od tej nerozpustnej však vstrebávanie vitamínov neobmedzuje. Odšťavenú dužinu je škoda vyhadzovať. Môžete ju použiť do omáčky, nátierky, polievky, koláča či vyrobiť si vlastné cereálne tyčinky.

Foto: 123rf

Riešenie vitamínov pre celú rodinu

Po vypití čerstvej šťavy dostane váš imunitný systém vzpruhu na boj s bacilmi už za 15 minút. To určite využijete počas chrípkového obdobia a pri začínajúcom prechladnutí. Navyše sú šťavy chutné a dodajú vám kopec energie. Aj vy máte deti či iných rodinných príslušníkov, ktorí sa nekamarátia so všetkými druhmi zeleniny či ovocia? Práve šťavy sú ideálnym pomocníkom, ako v dobrej chuti šikovne ukryť práve tieto potraviny.

Foto: 123rf

Čo by ste mali vedieť

Šťavy dokážu prečistiť organizmus a zbaviť ho zbytočných toxínov. Čerstvé šťavy nie sú náhradou stravy ani od nich nečakajte zázraky do troch dní. Dôležitá je pravidelnosť. Deťom postačí denne vypiť 1,5 dl šťavy, prípadne ju zriediť vodou, aby kyseliny v nej obsiahnuté príliš nezaťažili ich tráviaci trakt. Dospelému organizmu na adekvátny prísun vitamínov postačí 2-3 dl ovocnej šťavy alebo 3-4 dl zeleninovej šťavy denne.

Foto: 123rf

TIPY A TRIKY
  • Dbajte na výber čerstvého ovocia a zeleniny. Dosiahnete výraznejšiu chuť a bude jej viac.
  • Jablková šťava rýchlo zhnedne. Pár kvapiek citróna si s týmto procesom raz-dva poradí.
  • Vhodné na odšťavenie sú ananás, cvikla, zelerová vňať, jablká, uhorky, mrkva, špenát, melóny, paradajky, pomaranče, hrozno a iné. Ak zvolíte zeleninu, vždy odporúčame pridať ku kombinácii jablko pre dodanie chuti a sladkosti.
  • Nie veľmi vhodné na odšťavenie sú tvrdé, vláknité či škrobovité druhy ovocia a zeleniny ako banány, avokádo či figy. Na ich spracovanie použite radšej kuchynský robot, mixér alebo ponorný mixér.
  • Šťavu pripravte bezprostredne pred konzumáciou, vtedy má najviac vitamínov. Ak jej pripravíte viac, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy, prikryte ju a dajte do chladničky.
  • Konzumujte ju aspoň pol hodiny pred jedlom. V prázdnom žalúdku sa šťava rýchlo vstrebe a ihneď sa začne podieľať na biochemických procesoch. Po jedle už nie je taká užitočná. Zmiešaná s jedlom spôsobuje vylúčenie veľkého množstva plynov v črevnom trakte.
  • Ak je to možné, šťavy pite cez slamku a potom si ústa vypláchnite vodou. Obsahujú totiž veľa organických kyselín, ktoré rozleptávajú zubnú sklovinu.
  • Šťavy môžete konzumovať každý deň. Receptov a možností je neúrekom.
  • Ak chcete mať čerstvú šťavu priamo na cestách, vyhľadajte si na internete prenosný mixér s fľašou Blender na USB napájanie.

Foto: 123rf

Ovocné a zeleninové šťavy z Fresh Corneru

Ovocné a zeleninové šťavy z Fresh Corneru

Aj na 31 čerpacích staniciach Slovnaft si môžete dopriať ovocné a zeleninové šťavy, ktoré sú v ponuke vo Fresh Corneri v rozmanitých chutiach:

  • Green fantasy – za svoje blahodarné účinky vďačí banánu, mangu, kelu, citrónovej tráve a 100 % jablkovej šťave
  • Mango dream – spanilá jazda voňavého manga, hrušky a 100 % jablkovej šťavy
  • Strawberry joy – jahodový pohár osvieženia ochutený o broskyňu, papáju a 100 % jablkovú šťavu
  • Raspberry heaven – stretnutie jablka, malín, čučoriedky, manga a 100 % jablkovej šťavy v explózii letných chutí
  • Pineapple sunset – vyskúšajte exotické kombo ananásu, manga papáje a 100 % jablkovej šťavy