10 000 krokov denne: mýtus alebo realita?

Foto: Unsplash / Sébastien Goldberg

Asi každý už počul o odporúčaní dosiahnuť 10 000 krokov denne pre udržanie zdravia. Tento cieľ sa stal akýmsi zlatým odporúčaným štandardom pre fyzickú aktivitu. Ide o vedecky podložený fakt alebo iba o rozšírený mýtus?

Marketingová kampaň v Japonsku

Foto: Unsplash / Artur Łuczka

Nápad 10 000 krokov denne vznikol v Japonsku v 60. rokoch 20. storočia, keď výrobca krokomerov použil tento cieľ ako súčasť svojej marketingovej kampane. Neskôr sa táto myšlienka rozšírila a stala sa bežným odporúčaním pre každodennú fyzickú aktivitu. Avšak, nie všetci sú presvedčení, že 10 000 krokov je nevyhnutné množstvo pre všetkých.

Nie je cvičenie ako cvičenie

Foto: Unsplash / Anastase Maragos

Podľa niektorých výskumov by mohlo byť menej krokov rovnako účinných, ak sú doplnené inými formami cvičenia. Štúdie potvrdzujú, že intenzívne cvičenie alebo cvičenie s váhami môže priniesť rovnaké zdravotné výhody ako dlhšia prechádzka. Pre niektorých jednotlivcov môže byť dosiahnutie 10 000 krokov denne nereálne vzhľadom na ich pracovné povinnosti alebo zdravotný stav.

Výhody 10 000 krokov

Napriek spochybňovaniam je cieľ 10 000 krokov denne stále považovaný za prínosný pre zdravie. Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť znižovať riziko srdcových chorôb, cukrovky, a podporuje celkové fyzické a duševné zdravie. Mnohí ľudia nachádzajú motiváciu a jednoduchý spôsob monitorovania aktivity prostredníctvom krokomeru či rôznych aplikácií v telefóne.

Psychológia čísel

Štúdie ukazujú, že aj menšie množstvo krokov denne môže priniesť zlepšenia v zdraví. Výskum z University of Utah naznačuje, že už 7 500 krokov denne môže byť zo zdravotného hľadiska prínosných. Je však dôležité zamerať sa aj na intenzívne cvičenie a vyváženú stravu. Pravda je taká, že psychologická stránka počtu 10 000 krokov v skutočnosti spočíva v tom, že pri cieli 10 000 krokov majú ľudia tendenciu urobiť ich v priemere asi 7 500. Avšak v prípade, že psychologická hranica by bola učená na hodnotu 5 000 krokov, je veľmi pravdepodobné, že by ich robili podstatne menej.

Je jasné, že existuje určitá flexibilita v tom, koľko krokov je potrebných pre akýsi zdravý životný štýl. 10 000 krokov denne môže byť dobrým cieľom pre niektorých, ale nie je to jediná cesta k zdraviu. Dôležité je nájsť vyvážený prístup k fyzickej aktivite, ktorý je udržateľný a prispôsobený individuálnym potrebám. Či už sa rozhodnete sledovať kroky alebo vykonávať iné formy cvičenia, kľúčom k zdraviu je pravidelná a rozmanitá fyzická aktivita.

10 dôvodov, prečo urobiť chôdzu svojou rutinou

Foto: Unsplash / Sincerely Media

Avšak, keď sme už pri chôdzi, štúdie sa zhodujú v jednom: chôdza je mimoriadne zdravá. Aby sme vás motivovali dosiahnuť ten svoj cieľ v počte krokov - bez ohľadu na jeho číslo -, spísali sme pre vás 10 dôvodov, prečo začať so svojou osobnou „chodiacou“ rutinou:

Foto: Unsplash / Sincerely Media

  1. Zdravie srdca: Chôdza je skvelým cvičením na posilnenie srdcového svalu a zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia.
  2. Kontrola hmotnosti: Denná chôdza môže pomôcť udržiavať hmotnosť alebo podporiť chudnutie. Spálenie kalórií závisí od rýchlosti chôdze a celkového času tráveného na nohách.
  3. Zlepšenie nálady: Fyzická aktivita uvoľňuje endorfíny, tzv. "hormóny šťastia", ktoré môžu pomôcť zlepšiť náladu a zmierniť stres a úzkosť.
  4. Prevencia ochorení: Pravidelná chôdza môže pomôcť predchádzať mnohým chronickým ochoreniam, vrátane cukrovky či vysokého krvného tlaku.
  5. Zlepšenie spánku: Hýbanie sa môže prispieť k lepšiemu spánku. Večerná prechádzka môže pomôcť upokojiť myseľ a pripraviť telo na odpočinok.
  6. Viac energie: Aj keď to môže znieť paradoxne, pravidelná fyzická aktivita môže zvýšiť celkovú úroveň energie a zlepšiť celkovú vitalitu.
  7. Posilnenie svalov: Chôdza môže posilniť svaly nôh, zadku a stehien. Je považovaná za aktivitu, ktorá neunaví, a je vhodná pre ľudí rôznych vekových kategórií a kondičných úrovní.
  8. Spoločenské príležitosti: Chôdza môže byť aj príležitosťou na spoločenské interakcie. Ak sa rozhodnete pre chôdzu s priateľmi alebo rodinou, užijete si ich spoločnosť a zároveň sa hýbete.
  9. Zlepšenie koncentrácie: Krátke prestávky na chôdzu počas dňa môžu zvýšiť vašu koncentráciu a produktivitu. Čerstvý vzduch a pohyb zas osviežia myseľ.
  10. Dostupnosť a jednoduchosť: Chôdza nevyžaduje špeciálne vybavenie a je jednoduchá na začlenenie do denného života. Stačí sa obuť do pohodlných topánok a vybrať sa na prechádzku.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET