100. košický maratón

Košický Maratón. Medzinárodný maratón mieru (MMM). Oslávenec. Ten najstarší v Európe. Zabehnúť si maratón či polmaratón v Košiciach iste patrí na bežecký zoznam každého bežca, ktorý to s behaním myslí aspoň trochu vážne. Treba však poznamenať, bežci či nebežci, história „MMM“ iste nadchne obe skupiny čitateľov.

Foto: Medzinárodný maratón mieru


Medzinárodný maratón mieru (MMM)

Foto: Medzinárodný maratón mieru

Ak by ste sa opýtali bežcov, čím je pre nich maratón v Košiciach výnimočný a jedinečný, ich odpovede sa neraz zhodujú. Nadšená, prajná atmosféra, ulice plné bežcov i divákov, pozitívna energia, úsmevy navôkol. Obraz, v ktorom sa odráža už 100 rokov existencie tohto podujatia. Pestrý festival športu a zábavy lákajúci na štart zhruba 10 000 účastníkov z celého sveta. Tí, bežiac historickým centrom mesta, obdivujú gotickú katedrálu Sv. Alžbety zo 14. storočia i množstvo ďalších architektonických skvostov tejto metropoly.

Maratónska trať

Foto: Medzinárodný maratón mieru

Maratón láka nielen svojou tradíciou, skvelou organizáciou a čarom lokality, ale i rýchlou traťou. Svedčí o tom množstvo osobných rekordov, ktoré si účastníci v Košiciach každoročne vylepšujú ale i rekordy absolútne, traťové, odrážajúce postupne sa zvyšujúcu športovú úroveň podujatia. Výkony dosahované v Košiciach mali vždy punc hodnovernosti, keďže od roku 1924 bola trať každý rok vymeriavaná presne podľa pravidiel na dnes už všeobecne známych 42,195 km.

1924

Foto: Medzinárodný maratón mieru

Dňa 28. 10. 1924 sa stalo realitou nadšenie ôsmich bežcov, ktorí začali tradíciu tretieho najstaršieho maratónu na svete, hneď po Bostonskom a Yunkerskom. Maratón predstavuje pre Košičanov, ale aj Slovákov zo všetkých kútov Slovenska každoročne významnú udalosť, kedy si v prvú októbrovú nedeľu pripomínajú nutnosť spolupatričnosti, pomoci a ,,ľudskosti“. Ako samotný názov maratónu napovedá, bežci z celého sveta sa snažia svojimi výkonmi podporovať rôzne charity, poukazovať na sociálne problémy či pripomínať svetu hodnoty, ktoré vyznávajú.

Míľniky maratónu

Foto: Medzinárodný maratón mieru

Veľmi dlhú dobu sa na MMM mohli prihlasovať len muži. Zmena nastala až v roku 1980, kedy i ženy dostali svoje privilégium postaviť sa na štart. Nateraz najúspešnejšia účastníčka spomedzi žien je bežkyňa Christa Vahlensieck (z vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky) s 5 víťazstvami.

Zmenu priniesol rok 1989 aj MMM. Necelé dva mesiace pred Nežnou revolúciou akoby aj samotný maratón naznačoval zmenu. Pôvodná tradičná trať do Sene a späť, prvý krát vítajúca bežcov v roku 1926, bola nahradená mestským okruhom.

Košický maratón, všetko najlepšie!

AMI MÉG ÉRDEKELHET