5 különleges templom, ahova megéri elutazni

Szikla tetején és sziklába vájva: egyaránt gyönyörű.

Fotó: Shutterstock
Ez az 5 különleges templom bizony nem jön szembe minden utcasarkon. És milyen jól mutatja az ember transzcendens iránti szükségletét, hogy Etiópiától Izlandig ugyanannak az Istennek építenek házat.

Szent-Mihály kápolna – Franciaország

Fotó: Shutterstock

A kápolna Aiguilhe község dombjain található, egy 85 méter magas vulkanikus csúcson. A 969-ben épült román stílusú templomot Szent Mihálynak, a hegycsúcsok védőszentjének szentelték. A kőépítményt, melyet Prosper Mérimée francia író a „román építészet ékkövének” nevezett, 268 lépcsőfok leküzdésével tudjuk megközelíteni – innen pedig csodálatos panoráma nyílik az alatta fekvő városra. A harangtornyot 1247-ben villámcsapás érte, de később, a 19. században újjáépítették, ahogy a kápolna freskóit is ebben az időszakban állította helyre Anatole Dauvergne francia festő.

Panagia Paraportiani templom – Görögország

Fotó: Shutterstock

Az Égei-tengerre néző templom a görögországi Mykonos szigetének több mint 400 temploma közül az egyik legrégebbi. Az 1425-ben született, bizánci-kükladikus épület a Chora város történelmi negyedében található. Legkülönlegesebb jellegzetessége, hogy valójában öt különböző templomból áll, melyek az évszázadok során „mosódtak” össze egy épületté. A templom, illetve a templomok egy ősi városkapun belül épültek, egyszerű, fehérre meszelt falai pedig a kükladikus építészet lenyűgöző példájaként szolgálnak.

Las Lajas bazilika – Kolumbia

www.youtube.com

Santuario de Las Lajas, The MOST BEAUTIFUL church in Colombia – Traveling Colombia

A Dél-Amerikában található imahely a zarándokok és a hétköznapi turisták számára is kihagyhatatlan látnivalóvá vált. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy a legenda szerint 1754-ben itt jelent meg Szűz Mária két őslakos előtt, akik éppen egy viharban kerestek menedéket maguknak. A neogótikus templom építésébe 1916-ban kezdett bele egy kolumbiai építész, Lucindo Espinosa és egy ecuadori mérnök, J. Gualberto Pérez, de végül csak 1949-ben készült el az épület. A sziklára épült, több mint 91 méter magasan álló kegyhely kifejezetten filmszerű jelenség.

Szent-György templom – Etiópia

Fotó: Shutterstock

Ez az épület egyike annak a tizenegy (ez készült el legutoljára) monolitikus templomnak, amelyet az etiópiai Amhara régióban található lalibelai vulkáni tufába vájtak. A Gebre Mesqel Lalibela király uralkodása alatt épült ortodox templomot a világ nyolcadik csodájaként emlegetik, amelyet egy mesterséges kanyon vesz körül. Az épület belsejében található freskók a római katona, egyben keresztény vértanú Szent György életét elevenítik fel. A legenda szerint az összes templomot 24 év alatt faragták ki a bazaltból, ám a szakértők egyértelműen állítják, hogy ez lehetetlen, és nagyjából 100 évre becsülik a kegyhely elkészültét.

Stykkishólmskirkja templom – Izland

www.youtube.com

Stykkishólmskirkja Church

A Snaefellsnes-félszigeten található futurisztikus lutheránus templomot Jón Haraldsson építész tervezte. Az 1990-ben megnyitott betontemplom és a bálna csigolyáira emlékeztető harangtorony a festői Stykkishólmsbærben található, egy alig több mint 1000 lakosú kis halászfaluban, Izland nyugati részén. A már messziről látható épület karcsú vonalai rendkívüli látványt nyújtanak, belső terét a több száz felfüggesztett lámpa teszi még különlegesebbé.


AMI MÉG ÉRDEKELHET