Egy város fellendítője: a bilbaói Guggenheim Múzeum

A Museo Guggenheim Bilbao meglehetősen látványos alkotás.

Fotó: Shutterstock

Egy nagyszabású városrehabilitáció első lépésének indult és valódi kulturális katalizátor lett az idén 25 éves bilbaói múzeum, amelynek létrejötte életet lehelt egy gyengélkedő posztindusztriális városba.

A kortárs múzeum megépítésének ötletét annak idején a baszk tartományi kormányzat indítványozta, tervük pedig, hogy új életet leheljenek a város egykor megélhetést biztosító folyami kikötői övezetébe, szerencsés meghallgatásra talált a modern művészet népszerűsítését szolgáló amerikai Solomon R. GuggenheimFoundationnél. Így együttes erővel és költségvetéssel indult meg a tervezés. Építésznek a kanadai-amerikai Frank Gehryt kérték fel, az instrukció pedig nem más volt, mint hogy valami merész és innovatív látványosság kerüljön a Nervión folyó partjára. A folyó túlpartján fut Bilbao egyik fontos útvonala, onnan nézve a több mint 50 méter magas, 30 ezer négyzetméteres alapterületű múzeum a különleges formájával csak úgy vonzza a tekintetet.

Fotó: Shutterstock

Az épület borításához az üveg és a mészkő mellett Gehry választása végül a titánra esett. 33 ezer vékony titánlap került rá, s ezzel anyaga miatt egyszerre kelt ipari, formái miatt pedig organikus hatást, ráadásul az időjárásnak és a fényviszonyoknak hála szinte mindig más színben pompázik.

Fotó: Shutterstock

Az épület három szintje egy impozáns átrium köré szerveződik, a 20 galéria között akadnak klasszikus múzeumi helyiségek, de ívelt falú, szabálytalan termek is, amelyek lehetőséget adnak a művészeti installációk továbbgondolásának. A kritikus hangok szerint az épületet annak formabontó belső tere alkalmatlanná teszi a kiállításrendezésre és a művészet befogadására, látogatóként azonban éppen ez a különleges környezet az, ami egészen biztosan megmarad az emlékezetünkben.

Fotó: Shutterstock

​Az alapítvány

A Solomon R. GuggenheimFoundation neve ma már kikerülhetetlen, ha világvárosok művészeti központjairól beszélünk. Történetük egészen 1939-ig nyúlik vissza, amikor a neves műgyűjtő és filantróp, Solomon R. Guggenheim megalapította a szervezetet. Kétségtelenül a Frank Lloyd Wright által tervezett, 1959-ben átadott New York-i Guggenheim Museum a legismertebb intézményük, de később Velencében, Bilbaóban és Berlinben is nyitottak egyet-egyet, és a tervek szerint néhány éven belül az évek óta épülő, szintén Frank Gehry által tervezett Abu Dhabi Guggenheim-épület is megnyitja kaput.

AMI MÉG ÉRDEKELHET