Ez a fa akkor született, mikor az ókori egyiptomiak a piramisokat építették

A világ legidősebb fája

A világ legöregebb fája gyorsan változó világunk próbáit is kiállja. Mutatjuk a fát, mely akkor született, mikor az ókori egyiptomiak a piramisokat építették.

Tudósok megállapították, hogy a világ legöregebb fái még a gízai piramisok idejében, i. e. 2600 körül kezdtek el először kihajtani a földből. Ezek egyike a Matuzsálem-fa, mely arról az alakról kapta nevét, aki a Biblia szerint a 969 éves kort is megélte.

Ez azonban semmi, ahhoz a feltételezéshez képest, mely szerint az előbb említett fenyő legalább 4789 éves.

Matuzsálem valahol a kaliforniai Sierra Nevada hegyvonulat és a nevadai határ között található, az Inyo Nemzeti Erdőben.

Pontos helyét azonban a mai napig titok övezi a védelme érdekében.

Az extremofil növénynek azok, amelyek a szélsőséges éghajlathoz és a rendkívül száraz talajhoz is képesek alkalmazkodni és ezek a típusú fák ilyenek. Mindez szerteágazó gyökérzetüknek is köszönhető, amely növeli a fa vízfelvevő képességét. Gyantás törzsük, melybe szinte lehetetlen belekapaszkodni, pedig a kártevőkkel szemben is védelmet nyúlt nekik.

Az IFLScience szerint az elmúlt évek során számos újabb jelölt bukkant fel, amely a világ legöregebb fája címre pályázott.

Az egyik ilyen Chile déli részén, egy őserdőben található. Az a fa 5000 évnél is idősebb lehet egyes kutatók szerint. Mások azonban vitatják ezt, hiszen nem egyszerű pontosan megállapítani egy fa korát: általában úgy becsülik meg, hogy belefúrnak a törzsbe és mintát vesznek, illetve elemzik az évgyűrűket. Mindezt Jonathan Barichivich és Antonio Lara kutatók a chilei példánnyal is megpróbálták, azonban az túl széles volt ahhoz, hogy el lehessen fúrni a közepéig.

A kort statisztikai modellezéssel akarták megbecsülni, ezért más fákból vettek mintákat.

Azonban továbbra is Matuzsálemé a világ legöregebb fája cím, ugyanis az új eljárással kapcsolatban többen is rosszalló véleményüket fejezték ki.

AMI MÉG ÉRDEKELHET