Az egynapos látogatók tönkreteszik Velencét

Most meg is lesznek adóztatva, de kinek ne érné meg 6 euró az élő történelemért?

Velence
Fotó: Pixabay

Bár a helyiek már rég besokalltak az elképesztő turistaáradattól, a hatóságok csak szép lassan tesznek lépéseket a történelmi város megóvásáért. Most például bevezetik azt az adót, ami az ott nem éjszakázókat sújtja - egészen 6 euróval. Talán érdemes lenne konzultálniuk Bhutánnal.


Azt már lassan négy éve tudni lehetett, hogy az olasz város készül az átkelő turisták megadóztatására. Eredetileg 2022-es évre tervezték a különdíjprogram bevezetését, de a koronavíírus-járvány átmenetileg megszüntette a problémát, amivel Velence éve óta küzd – a világ egyik legnépszerűbb desztinációja ugyanis nem bírja az idelátogató turistamennyiséget.

Fotó: Shutterstock

Tud ilyen tömeg is lenni Velencében

Becslések szerint a városba látogató turisták mintegy négyötöde csupán egyetlen napra érkezik, ami már négy éve is nagyjából 24 millió látogatót jelentett.

2021-ben Olaszország „nemzeti műemlékké” nyilvánította Velence kanálisait, ezzel együtt pedig kitiltotta a nagyobb sétahajókat a Szent Márk tér és a Guidecca-csatorna melletti lagúnákból.

A koronavírus járvány ugyan ideiglenesen tehermentesítette az olasz várost, Velence viszont nem feledkezett meg a problémáról: az intézkedést ezt követően 2023-ban tervezték elindítani, ám különböző okok miatt tavaly sem valósult meg.

www.youtube.com

Is tourism harming Venice? | DW Documentary

Jövőre viszont már nem ússzák meg az egynapos turisták a különdíjat.

A Venezia Autentica szerint egy átlagos forgalmú napon jövőre 6 eurós összeget kell fizetniük azoknak a látogatóknak, akik nem foglalnak szállást az éjszakára.

A turistaadó rendszerében egyébként négyfajta kategória szerepel, a díjak pedig ezen kategóriák szerint a következőképpen alakulnak majd:

  • Zöld lámpa: A kevésbé forgalmas időszakok alatt 3 euró;
  • Sárga lámpa: A közepesen forgalmas időszakok alatt 6 euró;
  • Piros lámpa: A forgalmas időszakok alatt 8 euró;
  • Fekete lámpa: A durván forgalmas időszakok alatt 10 euró megfizetésére kötelezik az egynapos turistákat.

Az adó egyelőre egy 30 napos próbakört fog futni a tavaszi, illetve a nyári hétvégék alatt, amikor a legtöbb látogató érkezik a városba.

Simone Venturini tanácsos a Reutersnek elmondta,

„a cél, hogy egyensúlyt teremtsünk Velence állandó lakosai, tanulói, az itt dolgozó emberek és a turisták között.”

Júliusban egyébként még az UNESCO is hozzászólt a témához. A szervezet javaslatot tett arra, hogy Velence felkerüljön a veszélyeztetett világörökségi listára, szerintük ugyanis a várost „visszafordíthatatlan” károsodás fenyegeti, amiben az éghajlatváltozás és a tömegturizmus is szerepet játszik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET