Éppen egy kontinens kettészakadásának vagyunk tanúi

Új óceán jön majd létre Kelet-Afrika területén.

afrika az űrből

Afrika lassan, de biztosan kettészakad. Persze mint minden a geológiában, ez is egy rendkívül hosszú folyamat, amely évmilliókat vesz majd igénybe, a végeredmény viszont szinte biztosan az lesz, hogy Kelet-Afrika egy része leválik a kontinens többi részéről, ez pedig valószínűleg egy új óceán kialakulását eredményezi majd.

A gigászi méretű szakadás a Nagy-hasadékvölgyhöz kötődik. Ez a világ egyik legnagyobb hasadéka – több ezer kilométeren keresztül húzódik, és Afrika számos országát, köztük Etiópiát, Kenyát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Ugandát, Ruandát, Burundit, Zambiát és Tanzániát is érinti. Az IFLScience szerint a tudósok minden kétséget kizárólag a kontinens két részre szakadását látják a hasadék tevékenységében, hiszen az évről érvre, milliméterről milliméterre növekszik.

http://www.nation.co.ke Somalia and half of Ethiopia, Kenya and Tanzania are expected to split from Africa to form a new continent ...

Suswa Rift: Kenya is splitting

Bár mindezt először egy 2004-es tanulmányban publikálták, az első valóban szemmel látható bizonyíték 2018-ban, Kenyában tárult a világ szeme elé. Akkor ugyanis egy heves esőzés után a hasadék több kilométer hosszan megnyílt, és azóta is nőni látszik.

A szakértők szerint azonban ez csak egy újabb állomás a körülbelül 25 millió éve zajló folyamatban, aminek 5-10 millió év múlva az lesz az eredménye, hogy Afrika két részre, a szomáliai és a núbiai lemezre szakad szét. Várhatóan egy új óceán is kialakul majd a két földrész között, ami kettévágja majd a ma ismert Kelet-Afrikát.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Bármilyen furcsának is tűnik mindez, fontos megjegyezni, hogy a Föld felszíne állandó mozgásban van, és szó szerint a szemünk láttára változik – csak ez éppen annyira hatalmas időskálán zajlik, hogy azt emberként egyszerűen nem vagyunk képesek befogadni.

138 millió évvel ezelőtt például egy nagyon hasonló esemény zajlott le, amikor az addig egy földrészt alkotó Dél-Amerika és Afrika kettévált. Nem véletlen, hogy ha a térképen szemügyre vesszük Afrika nyugati és Dél-Amerika keleti partját, észrevesszük majd, hogy tökéletesen illeszkednek egymáshoz. Szóval ne aggódjunk, Afrika kettészakadása csak egy újabb oldal lesz bolygónk évmilliókban mért történetében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET