Kenyában jártunk – 2. rész: A flamingók paradicsoma, a Nakuru Nemzeti Park

A „nakuru” szuahéliül annyit tesz: „poros hely”, bár egy tó is található itt. Ez a hely főleg a csodálatos flamingókról ismert. Kenya délnyugati részén található, nagyjából 160 kilométerre a fővárostól, Nairobitól. Nagyszerű megálló lehet a Masai Mara és az Amboseli Nemzeti Parkok meglátogatása között.

Fotó: Drive Magazin

Nakuru eredetileg nem is szerepelt a terveink között. Miután két éjszakát töltöttünk a Masai Mara Nemzeti Parkban, azonnal az Amboselibe akartunk menni. Az egész kirándulást a cseh @kenyasafarinet cégen keresztül biztosítottuk be, és ők ajánlották, hogy álljunk meg éjszakára Nakuruban, és a pihenőt kössük össze egy egynapos szafarival, mert egyébként nagyon hosszú lenne az út. Beleegyeztünk, és ez a lehető legjobb döntésnek bizonyult. A Nakuru Park szerintünk egy alulértékelt kincs, ahol a flamingókon túl zsiráfokkal, orrszarvúakkal, majmokkal, sőt oroszlánokkal is találkozhatunk, és egy vízesés mellett piknikezhetünk.

A Világörökség része

Fotó: Drive Magazin

Nakuru az UNESCO Világörökség része, főleg a flamingóknak és a gazdag állatvilágnak köszönhetően. A ritka fajok közül fellelhető itt a fekete és a fehér orrszarvú, valamint a Rothschild-zsiráf, amelyet sikerült megmenteni a kihalástól. Nagy számban előfordulnak itt macskafélék, antilopok, zsiráfok és pitonok. A nyugodt oázis hangulatát még egyedülállóbbá teszi a Makalia-vízesés.

Védett orrszarvúak birodalma

Fotó: Drive Magazin

Az egész terület körbe van kerítve, hogy védett környezetet biztosítson az orrszarvúak számára, a szarvuk ugyanis nagyon keresett az orvvadászok körében. Értékesebbnek számít, mint az elefántagyar. A parkban mintegy 70 fehér orrszarvú és 25 fekete orrszarvú él, akik nagyon jól érzik magukat, gyakran a tóparti sárban heverésznek. Itt található az egyik legnagyobb orrszarvúállomány egész Kenyában.

Ez is érdekelhet: Kenyában jártunk – 1. rész: szafari Masai Marában

Madármegfigyelők paradicsoma

Fotó: Drive Magazin

A Nakuru Parkban ne lepődjünk meg, ha lelkes madármegfigyelőkbe botlunk, akik egymás után húzzák ki a tételeket a bakancslistájukról. Abban bíznak, hogy megpillanthatnak egy lármás rétisast, kócsagot, pelikánt vagy jégmadarat, és természetesen a több tízezer flamingóra is kíváncsiak, amelyek a sekély vízben tanyázó moszatokból falatoznak. Épp a flamingóknak köszönhetően lett a tó és a nemzeti park szlogenje, hogy ez a „világ legnagyobb madárbemutatója”. A Nakuru alkalikus tó, ezért vonzza a madarakat és a vadállatokat. Több mint négyszáz madárfajt figyelhetünk meg itt. A flamingókra a legjobb kilátás a Baboon Cliff zátonyról nyílik.

A Makalia-vízesés

Fotó: Drive Magazin

Ez a tízméteres vízesés a park egyik folyóján, a Makalián található. Az állatok ide járnak inni, és némi szerencsével mi is megpillanthatjuk őket. A Makalia-vízesés a park déli részén, nagy sziklák között található. A vízesést egy időszakos folyó alakítja ki, így az esős évszakban, azaz télen a leglátványosabb. Ez azon kevés helyek egyike, ahol kiszállhatunk az autóból egy piknik és néhány fotó erejéig.

Related Articles Around the Web
AMI MÉG ÉRDEKELHET