Ako fotiť Vianoce

„Všetci na gauč, pozerať do mobilu, sýýýr!" Ak sa chcete vyhnúť tomuto klišé pri vianočných fotografiách, máme pre vás niekoľko tipov, ako technicky, ale aj kreatívne zachytiť sviatočné momenty na pamiatku.

Foto: 123rf

Tohtoročné Vianoce budeme tráviť v rodinnej bubline, čo nám dáva priestor viac si užiť chvíle s tými úplne najbližšími. Zároveň to otvára priestor na kreatívne fotky, aby albumy spomienok na Vianoce neboli vždy len strojené, usmiate fotky do kamery.

Vianoce bez bleskov, ale zato s trojnožkou

Foto: Getty Images Hungary

Či už fotíte profesionálnym fotoaparátom, alebo mobilným telefónom, Vianoce sú celé o atmosfére a tá prichádza so zotmením. Na to, aby ste ju vystihli, treba zachytiť prirodzené svetlo. Preto svetlo v izbe ani blesk nie sú riešením. Ak máte manuálny mód, skúste znížiť ISO na najnižšiu možnú hodnotu, čím do foťáku pustíte viac svetla. Zároveň však hrozí rozmazaná fotografia a s nedostatkom svetla to chce skutočne pevnú ruku. Riešením je trojnožka alebo statív. Tie moderné sú veľmi skladné a umožňujú premenu na selfie tyč, no zároveň umožňujú fotenie s diaľkovým ovládaním na pevnom statíve.

Ten správny mód a čisté sklíčka

Foto: Unsplash

Niekedy je problém nekvalitnej fotografie skutočne banálny. Pozrite sa na objektív na foťáku a mobile, či na ňom nie je zachytený vlas, odtlačok prsta alebo jednoducho špina. Dobrým a jemným očistením objektívu ho nepoškodíte, no prekvapivo málo ľudí si pred fotením urobí túto jednoduchú kontrolu.

Na Vianoce musíte tiež byť v tom správnom móde. Nielen vnútorne, ale aj v mobile. Ak ním fotíte, pozrite sa, či vám neumožňuje nastavenie nočného módu (night mode), vďaka ktorému si telefón samostatne prispôsobí všetky parametre na fotenie v tme. Ďalším užitočným módom je Portrét. Skúste sa pohrať s rozostreným pozadím vianočných svetiel a postavou v popredí, čo pri vianočnom stromčeku či Štedrej večeri zvýrazní silu momentu.

Momentky nadovšetko

Foto: Getty Images Hungary

Ak máte všetko pripravené po technickej stránke, je načase v sebe objaviť fotografa. Namiesto štylizovaných fotiek skúste byť dokumentaristom ako novinársky fotograf, ktorý musí priniesť fotoreportáž z vašich Vianoc, pričom všetko povie aj bez slov. Zachyťte momentky: výrazy tvárí pri otváraní darčekov, deti hrajúce sa s novými pokladmi, rodičov upratujúcich haldy odbaleného papiera či starých rodičov pokojne sa usmievajúcich v kresle v úzadí. Odfoťte usmiate tváre, naberanie kapustnice alebo zemiakového šalátu, vyprážanie ryby alebo rodinu pri prípitku s pohármi vo vzduchu. Zdokumentujte tradície ako krájanie jabĺčka, spoločnú modlitbu či poďakovanie, objatia ľudí alebo stôl prehýbajúci sa pod dobrotami sviatkov.

Keď je „po“

Foto: Getty Images Hungary

Poznáte to – mesiace nákupov, týždne upratovania, dni príprav, hodiny nedočkavosti – a všetko sa to po pár momentoch večere a híkania pod stromčekom zrazu pominie. No vaša fotodokumentácia sa nemusí skončiť. Vtipné spomienky sú aj na objedených členov rodiny na gauči alebo deti, ktoré zaspali, v snahe pohrať sa ešte pár minút, rovno nad hračkami. Dobrý fotograf môže zachytiť rozbalenú záplavu darčekov v odraze vianočnej gule na stromčeku. Môžete tiež odfotiť ľudí priamo pred stromčekom v tme, čo z ich postáv vytvorí len tmavé siluety. A posledná rada: nebojte sa mať v šatníku niečo uletene vianočné ako svetre či ponožky. To dodá skoro každej fotke jedinečnosť, akú po celý ďalší rok nezachytíte.

AMI MÉG ÉRDEKELHET