Ako si vybrať správny stan

Cestovanie a stanovanie sú viac než len rýmujúce sa slová. Táto forma ubytovania je ideálnym a lacným spôsobom, ako sa spojiť s prírodou. Pri výbere stanu je dôležité zvážiť rôzne faktory, ako sú typ terénu, počasie a vlastné potreby.

Foto: Shutterstock

Leto je na Slovensku časom, keď maximalizujeme pobyt vonku. Možno aj preto, že keď zavládne sychravá jeseň, chladná zima či svieža jar, vždy nás to ešte stále ťahá do interiérov. Počas letných prázdnin sú však stanovačky, grilovačky, festivaly, túry, dobrodružstvá s deťmi a cestovanie autom to najlepšie, ako si užiť teplo. Do toho už len vybrať ten správny stan.

Rôzne typy stanov

Foto: Pexels

Medzi najobľúbenejšie typy stanov patria samostatné stany. Poskytujú základnú ochranu a pohodlie pre jedného aj viac osôb. Najjednoduchšie a najskladnejšie sú kupolové stany. Ochránia vás pred vetrom a možnou nepriazňou počasia na túrach a výletoch. Ak chcete stan nosiť na chrbte v batohu, zvážte prútové stany. Sú zložitejšie na montáž, ale sú tiež veľmi ľahké a vhodné napríklad na hrebeňovky a dlhšie prechody. Ak hľadáte väčšie pohodlie, sú tu tunelové stany so skloneným tvarom, ktorý lepšie odoláva vetru. Táto voľba je stvorená na rodinné výlety.

Viacúčelové stany ponúkajú väčšiu flexibilitu. Patria sem expedičné stany, ktoré sú navrhnuté na extrémne podmienky. Ich odolné materiály vám poskytnú spoľahlivú ochranu pred vetrom, snehom a chladom. Tieto stany sú ideálne pre alpinistov či turistov, ktorí zavítajú vysoko do Tatier či Álp, kde sa počasie môže zvrtnúť aj v lete. Víkendové stany ponúkajú dostatočný priestor pre dvojicu aj rodinu. Sú ľahké na montáž a vhodné na krátkodobé rodinné víkendové výlety. Pre väčší komfort a viac než len prespanie tu sú stanové súpravy. Obsahujú jednu veľkú spálňu a priestor na posedenie. Ich pohodlie sa dá prirovnať ku karavanu. Pre ich váhu ich však na chrbte neodnesiete na dlhšiu vzdialenosť, a tak po nich siahnite vtedy, ak vyrážate niekam autom.

Podľa čoho si vybrať stan

Foto: Pexels

V prvom rade zvážte, koľko vás bude v stanoch spávať. Potrebujete nielen priestor na spánok, ale aj pohyb a odloženie vecí. Ak plánujete trekovať alebo cestovať s batohom, vyberte si stan, ktorý je ľahký a ľahko sa skladá. V oblastiach s extrémnym počasím zvážte odolnosť stanu voči vetru, dažďu a snehu. Silnejšie konštrukcie a kvalitné materiály sú v takýchto podmienkach nevyhnutné. Myslite aj na ventiláciu. Tá je kľúčová pre pohodlie a zabráni kondenzácii vlhkosti z oblečenia a dýchania vo vnútri stanu. Zabezpečte si stan so sieťkami na vetranie a funkciou odvodu vlhkosti, aby ste sa vyhli nepríjemnému a vlhkému prostrediu, najmä počas ranného zobudenia.

Stan by vám mal dodať maximálne pohodlie a ochranu do terénu, do ktorého sa chystáte. Nebojte sa pri kúpe stan otestovať. Preveríte, či si s jeho stavbou poradíte v praxi a overíte si, ako vám tento malý dom na cestách bude vyhovovať aj priestorovo. Kúpa stanu sa totiž odohráva na niekoľko rokov, a preto by ste jeho kúpu určite nemali zbytočne urýchliť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET