Ako založiť aj uhasiť táborák

Pohľad do horiaceho ohňa je upokojujúci, dokážeme sa naň pozerať celé hodiny a je to odveký rituál, pri ktorom sme sa ako ľudia stretávali, pripravovali jedlo, zabávali, debatovali. Niečo z toho ešte stále je v nás. Len musíme vedieť, ako táborák založiť a samozrejme bezpečne uhasiť.

Foto: Shutterstock

Zapálenie ohňa bolo pre ľudí jedno z najväčších prelomových objavov, od ktorého sa začalo veľa meniť. Pri táboráku sa odpájame od obrazoviek, zapozeráme sa do plápolajúcich plameňov a či už v tichu dovolíte mysli denné snívanie, ktoré je podľa psychológov veľmi zdravé a potrebné, alebo tým podnietite rozhovor či spoločnú opekačku – oheň jednoducho spája a hreje zároveň. Preto je dôležité vedieť, ako ho počas kempovania, bivakovania alebo pobytu na chate, v prírode či horách založiť, ale aj bezpečne uhasiť.

Ako založiť táborák

Foto: Pexels

V prvom rade je dôležité, aby ste vždy hľadali už založené ohniská a nezakladali nové. Ak takúto možnosť nemáte a ochrana prírody to nezakazuje, zvážte založenie nového na bezpečnom mieste, kde nebudete poškodzovať nikoho majetok. Mali by ste byť minimálne 30 metrov od ľudí, stromov alebo akýchkoľvek zápalných predmetov. A v čase sucha si radšej užívajte teplé dni, než by ste riskovali založenie požiaru z rozžeravenej lietajúcej iskry.

Ak ohnisko zakladáte, vykopte do zeme kruh a obložte ho skalami. Tie nielen chránia veľkosť ohňa a jeho nešírenie. Skaly akumulujú teplo, a tak ak pri ohni prespávate, budú sálať teplo dlho po tom, čo oheň vyhasne.

Nazbierajte si v okolí vhodný suchý materiál na zapálenie. Môžu to byť malé vetvičky, ihličie alebo listy. Pomôže kus papiera. K nim pridajte hrubšie konáriky a nakoniec silnejšie vetvy. Do stredu ohniska vložte papier, ihličie, listy a najmenšie vetvičky, aby bola kôpka vzdušná – oheň to potrebuje. Potom môžete väčšie vetvy poukladať buď do tvaru teepee, alebo do tvaru pagody či drevenice. Najväčšie kusy dreva ešte nechajte bokom. Zapáľte papier a najmenšie kúsky zápalkou alebo zapaľovačom, nechajte rozhorieť, v prípade potreby pomôžte ohňu fúkaním. Až keď sa oheň rozhorí, tak priložte väčšie kusy dreva a dbajte na to, aby ste ho prikladaním nezadusili. Potrebuje tak palivo, ako aj vzduch.

Správne zahasenie táborového ohňa

Foto: Pixabay

Nechajte oheň úplne prehorieť na popol. Ten zalejte dostatočne vodou a pre istotu ešte premiešajte. Až keď rukou nad popolom necítite pálenie a dokážete ju tam udržať, je oheň zahasený. Polejte aj okolie ohniska, kde môžu tlieť malé uhlíky. Vyneste chladný popol alebo kašu, ktorá jeho zaliatím vznikla a vyčistite ohnisko pre ďalších návštevníkov. Ak ste si ho vyrobili sami, použite vykopané kusy zeminy s trávou na zakrytie ohniska, urobte všetko pre to, aby ste miesto dostali do pôvodného stavu a nikto nevidel, že ste tu mali ohnisko. Je to kus práce navyše, no sami nechcete prichádzať na miesta, kde sú odpadky a neupratané ohniská, a tak choďte ostatným táborníkom príkladom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET