Šesť tipov ako a kde založiť oheň

Oheň, ktorý nás kedysi tak dobre ochránil pred divou zverou a zohrial, je dodnes niečo na pohľad fascinujúce. No nie všetci vieme, ako oheň urobiť. Preto sa hodí niekoľko praktických tipov.

Foto: Getty Images Hungary


Založte oheň len na dovolených miestach

Foto: 123rf

Zakladaním ohňa na nedovolených miestach riskujete pokutu.

Zakladať oheň mimo oficiálnych ohnísk a táborísk je na Slovensku zakázané. V opačnom prípade riskujete pokutu. Absolútnym tabu sú národné parky a chránené krajinné oblasti.

Vždy ho dobre uhaste

Foto: Getty Images Hungary

K správnemu správaniu sa pri kladení ohňov veďme aj deti.

Na verejných táboriskách zvyčajne nájdete zabezpečené ohniská. Vždy však dbajte na to, aby ste mali so sebou dosť vody na uhasenie ohňa. V prípade núdze použite hlinu. Platí, že pred vaším odchodom sa z ohniska nesmie dymiť.

Kúsok papiera a suché tenké vetvičky prvé

Foto: Getty Images Hungary

Suchý a tenký materiál rýchlo zahorí, ale aj rýchlo zhorí

Na založenie ohňa potrebujete kúsok papiera a suché tenké vetvičky. Papier ide na spodok – natrhaný na menšie kúsky, na vrch vetvičky. Keď sa chytia, postupne pridávate hrubšie vetvičky a konáriky, ktoré ste si nachystali vopred. Akonáhle začnú prehorievať, prikladáte hrubšie drevo.

Pozor na sucho a vietor

Foto: Getty Images Hungary

Pri dlhodobom suchu a veternom počasí oheň ani nezakladajte.

V prípade, že sa rozhodnete riskovať pokutu a zapáliť oheň mimo oficiálnych ohnísk, nevyberajte lúky ani pláne, vyhnite sa miestam v blízkosti suchých kríkov a stromov. Ak bolo dlho sucho alebo fúka silný vietor, oheň nezakladajte.

Bezpečnosť na prvom mieste

Foto: 123rf

Po uhasení sa z ohniska nesmie ani dymiť.

Relatívne bezpečným miestom sú lokality pri jazerách, riekach, potokoch či studničkách. Miesto najprv vyčistite od suchého lístia či konárov a obložte kameňmi alebo hlinou. V prípade núdze vykopte jamu. Pred odchodom oheň uhaste vodou, zasypte hlinou. Z ohniska sa nesmie dymiť, chladná by mala byť aj zem v jeho okolí.

AMI MÉG ÉRDEKELHET