Mit együnk Albániában?

Burek, ragu, saláta, sajt. Mindez helyi alapanyagokból. Nyamm!

Fotó: Shutterstock

Albánia már kapott tőlünk egy posztot, ahol 10 napos kikapcsolódáshoz készítettünk útitervet, és összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket is az úthoz. Most pedig bekukkantunk az albán konyhába! Vigyázat, éhesen nem ajánlott!

Mit együnk?

Az albán konyhát a változatosság, frissesség és a természetes alapanyagok felhasználása jellemzi – gyakorlatilag minden bio, kevés élelmiszert importálnak más országokból. Az albánok nagyon szeretnek étteremben enni, úgyhogy mindenfelé megtalálhatóak a családi kifőzdék, büfék, hiszen a lakosság eltartja ezeket.

Így kezdődik

Az albán étkezés rendszerint salátákkal és sajtokkal indul, amihez kenyeret és tejfölös szószt is kínálnak. A sajtok közül a legnépszerűbb a kackavall, amelyet nyersen és sülve is előszeretettel fogyasztanak előételként. Ezután kerül sor a húsos és halas fogásokra. Közkedvelt a bárány, a kecske, a húsokat pedig a népszerű grillezés mellett raguként is gyakran szolgálják fel.

A legnépszerűbb gyorsétel

Ez lenne a burek. Rétestésztából készül és leggyakrabban sajttal töltik, de időnként zöldséggel vagy hússal is. Sőt, léteznek édes verziók is, például túrós, almás, meggyes.

Fotó: Shutterstock

Igazi nemzeti étel

Ez a Tave dheu me mish, amelyet agyagedényben készítenek el. Van benne hús, túró, sajt, paradicsom, igazi laktató, lélekmelegítő fogás.

Desszert és kávé

Jellemzőek a Törökországban megszokott mézes, diós, a mi ízlésünknek általában túlságosan émelyítő édességek, kávéból pedig szinte mindenhol kínálnak olasz presszót és török kávét is.

Italozás csak mértékkel

Az albánok nemzeti itala a raki (szőlőpálinka), amelyet cukor hozzáadása nélkül készítenek. Bár úton-útfélen ezzel koccintanak, és barátságuk jeléül rakival kínálják az idegeneket is, részegeket soha nem látni. A részegség a butaság, gyengeség jele, ezért az albánok mindig mértékkel isznak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET