6 tipp, ha Albániába készülsz

Kátyúk, kutyák, víz és szabad vallásgyakorlás. Üdv Albániában!

Fotó: Shutterstock

Az éppen most népszerűvé váló, de még mindig elképesztően alábecsült úticél, vagyis Albánia már kapott tőlünk egy posztot, ahol 10 napos kikapcsolódáshoz készítettünk útitervet. Most pedig olyan apróságokat gyűjtöttünk össze, amiket nem árt elolvasni, ha beterveztük magunknak ezt a szuper desztinációt.

1. Autóvezetés

Pár nap után megszokható a helyi, meglehetősen kaotikus vezetési stílus. Az albán sofőrök nem foglalkoznak sem a piros lámpával, sem a sávokkal, és ott parkolnak le, ahol éppen kedvük szottyan. Az úton nemcsak a kátyúkra kell figyelni, hanem a kóbor kutyákra és bandukoló szamarakra is.

2. Szállásárak

A hotelekkel kapcsolatban rendkívül jó hír, hogy meglehetősen barátiak az árak. 30–35 euróért ki lehet fogni négycsillagos hotelt, de akad ötcsillagos is 50 euró alatt, különösen elő- és utószezonban.

3. Fizetőeszköz

Célszerű elég készpénzt vinni, ugyanis meglepően kevés helyen lehet kártyával fizetni, szinte csak a nagyobb hotelekben, éttermekben. Kisebb családi szállásokon, büfékben gyakran nem fogadják el, de még a benzinkutakon is előfordul, hogy a kártyás matrica dacára nem működik a terminál.

4. Vallás. Szabadság.

Bár a lakosok kétharmada papíron muzulmán, meglehetősen kevesen gyakorolják. A muszlimok nagyon jól megférnek a keresztényekkel, kifejezetten példaértékű a vallási béke és tolerancia.

5. Beutazás

Vízum nem szükséges, továbbá sem oltási igazolványt, sem tesztet nem kérnek, regisztrálni sem kell és karantén sincs.

6. Ivó?víz

Fogyasztásra, fogmosásra és gyümölcsök megmosására célszerű palackos vizet használni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET