Andalúzia: most foglaljunk az utószezonra!

Túl sok szép hely van itt, de kerüljük el a nyári tumultust!

Alhambra
Fotó: Shutterstock

Itt született meg a tapas és a flamenco, itt állítják elő a serrano sonkát és a sherryt. Városait gótikus katedrálisok és mór paloták ékesítik, az álmos kis falvakban pedig mintha megállt volna az idő. Andalúzia igazi érzéki tobzódást ígér.

A híres látnivalók mindig nagy tömeget vonzanak, így nem mindegy, mikor keressük fel azokat. Tipikusan ilyen hely a Spanyolország déli részén elterülő Andalúzia, amely a nyári hónapokban nagyszerű strandjainak és pompás palotáinak köszönhetően a nyaraló családok egyik kedvenc célpontja. Sokkal kellemesebben tölthetjük el azonban itt az időt tavasszal és ősszel, amikor nincs akkora hőség, nem kígyóznak mindenütt hosszú sorok és az árak is jóval barátságosabbak. Ráadásul mivel Sevilla és Málaga is könnyen elérhető fapados járattal, nem feltétlenül kell a régió számos kincsét egyszerre megnéznünk, többször is visszatérhetünk. További előny, hogy főszezonon kívül nagyon kedvező áron lehet autót bérelni, szabadabban mozogva pedig az eldugottabb kis falvakba is könnyebben eljuthatunk.

​Granada – Sevilla – Cordoba

Andalúzia mór történelme leginkább Granada pompás fellegvárában, az Alhambrában ejti ámulatba a látogatót. A hatalmas parkban elszórt palotákat elegáns oszlopok, látványos boltívek, mozaikcsempék és míves faragványok ékesítik. Jegyet elővételben célszerű vásárolni és érdemes az egész komplexum bejárására legalább fél napot hagyni. Ha el akarjuk kerülni a tömeget, tanácsos az első időpontra jegyet foglalni, amikor a turisták többsége még a szállodában reggelizik. A jegyen olvasható időpont a Nasrid palotába szól, ahol pontosan kell megjelenni, a nap hátralevő részében a komplexum többi része pedig szabadon járható be.

Fotó: Shutterstock

A mór megtette kötelességét

Sevilla a régió legnagyobb városa; itt két kihagyhatatlan nevezetesség is felfedezésre vár: a gótikus katedrális és a mór Alcazar-palota. Előbbiben található egyebek mellett Kolumbusz végső nyughelye, míg az Alcazar bizonyos terei a Trónok harca egyes jeleneteiből lehetnek ismerősek. Ha a városban járva végezetül valami könnyedebbre vágynánk, keressük fel a flamenco múzeumot, ahol a legautentikusabb formában ismerhetjük meg ezt a jelentős hagyományokkal bíró táncot.

Sevillától észak-kelet felé tartva juthatunk el Cordobába, ahol kihagyhatatlan a Mezquita, a hangulatos mecsetből lett katedrális, melyben az iszlám boltívek rendhagyó módon keresztény freskókkal „keveredenk”. Jegyeket reggel 10 órától lehet foglalni, előtte fél 10-től misét tartanak itt. Kevesen tudnak róla, hogy hétfőtől szombatig 8.30 és 9.30 között az épületegyüttes nemcsak ingyenesen, hanem tömegmentesen látogatható, csoportoknak ugyanis ilyenkor tilos a belépés. Azt pedig ugye felesleges hangsúlyozni, mennyivel varázslatosabb a pálmaerdőt idéző csíkos boltívek alatt csendben, nyugalomban, idegenvezetők hangos magyarázatát mellőzve sétálgatni?

Fotó: Shutterstock

Cordoba

Fehér falvak

Andalúzia egyik legbájosabb vonzereje a fehér falvak sokasága. A „Fehér Falvak Útvonalon” 19 települést találunk, ezekben a házak falait vakítóan fehér mésszel festették le, hogy visszaverjék a nap melegét. Ezzel azonban véget is ér a hasonlóságuk, mert a környezetük, hangulatuk igencsak eltérő.

Az Andalúziába látogatók egyik kedvence Setenil de las Bodegas, mely nem csupán egy a fehér falvak közül, hanem mivel egy hatalmas sziklaszirt alá épült, az építészete is különleges. A barlanglakások kialakítása két okból is praktikus megoldásnak bizonyult: a házak felett húzódó sziklafal védelmi célokat szolgált és a tűző naptól is megvédte a lakókat. Nyári napokon – a hőség ellenére – a turistáktól szinte mozdulni sem lehet, az elő- és utószezon így sokkal inkább ajánlható. Ráadásul, ha nemcsak egy-két órára látogatunk el valamelyik fehér falvacskába, hanem itt maradunk éjszakára, az esti kék órában vagy kora reggel, a felkelő nap fényében még megkapóbbak ezek a békés kis települések.

Fotó: Shutterstock

Setenil de las Bogas

A legjobb túralehetőségek

Az andalúz régió egyötöde védett természeti terület, így a kirándulni vágyók számos vadregényes, őshonos növényekkel és állatokkal teli terület közül válaszhatnak. A túralehetőségek száma végtelen, de ha csak egyre van időnk, válasszuk a látványosság és izgalmi faktor tekintetében is egyedülálló Caminito del Rey 7,7 kilométeres útvonalát. Ez a különleges út jó néhány éve még a világ legveszélyesebbjei közé tartozott, ma már azonban – az alapos felújításnak köszönhetően – nagyjából bárki végig tud menni rajta, aki képes kordában tartani a tériszonyát.

Történeti érdekesség, hogy a sziklafal oldalában futó „járda” eredetileg nem a turisták kiszolgálására épült a 20. század elején, hanem azoknak munkásoknak a dolgát volt hivatott megkönnyíteni, akik a kanyon vízenergiájának hasznosításán dolgozva egyik építési területtől a másikra igyekeztek eljutni. A 21. század elejére a pallók meglehetősen elhasználódtak, így egy jó évtizedre le is zárták az útvonalat. Csak az utazók suttogó propagandájából lehetett tudni egy legendás útról, melyen kizárólag a legvakmerőbbek mertek végigmenni. Az ösvény az évek során egyre veszélyesebbé vált, a youtube-ra feltöltött hátborzongató videók, no meg a halálesetek pedig egyre szaporodtak. Mindezek láttán a hatóságok úgy döntöttek, ha már képtelenség a területet lezárva tartani, a legjobb lesz felújítani. A túraútvonal több éves átépítés után 2015-ben nyílt meg a látogatók előtt, és nagyon gyorsan óriási népszerűségre tett szert. A főszezonban hetekre, sőt hónapokra előre meg kell rá venni a jegyet, legyen az az útvonal akár vezetett, csoportos, akár egyéni bejárása.

Igen látványos túrákat lehet még tenni az El Torcal Nemzeti Parkban is, valamint a Granadából keletre fekvő Granada geoparkban. Ha valakit nem a sziklák és a hegyek, hanem a homokdűnék, a mocsárvilág és a madarak vonzanak, az vegye az irányt a világörökségként is jegyzett Donana Nemzeti Parkba.

A király kis sétája

www.youtube.com

CAMINITO DEL REY Travel Guide: World's scariest hike?! | Malaga, Spain
AMI MÉG ÉRDEKELHET