3 aplikácie zadarmo stvorené na slovenské hory

S jesennými výletmi do prírody a na hory prichádzajú farebné listy, menej turistov, nádherná viditeľnosť, ale aj zradné počasie. Vybavte sa na hory dobre. Vždy majte so sebou mobil nabitý nielen v batérii, ale aj nabitý appkami, ktoré vám na horách pomôžu.

Foto: Shutterstock

Na horách nemusí byť vždy ideálny signál. No vopred stiahnuté mapy, včasné varovanie na zlé počasie či spomienka na to, akú túru ste absolvovali patria medzi šikovné vychytávky, ktoré môžete mať vždy so sebou vo vrecku.

Mapy.cz

Foto: Mapy.cz

S touto aplikáciou sa nielenže ani na Slovensku nestratíte, no presne vám aj ukáže trasy farebne značených turistických trás a teda viete kde ste, po akej trase idete a v prípade zídenia z trasy sa rýchlo zorientujete. To platí aj pre cykloturistiku. Zároveň sú na mapách vyznačené miesta hodné zastavenia či návštevy a tak vám neujdú ani reštaurácie, pamiatky, či atrakcie. Mapy.cz si stiahnete zdarma a ak chodíte na turistiku pravidelne, určite nezostane medzi nepoužívanými ikonkami vášho telefónu.

Stiahnite si v Apple Store, alebo cez Google Play

HZS

www.youtube.com

Aplikácia Horská záchranná služba v praxi

Asi najužitočnejšou aplikáciou z pohľadu bezpečnosti je appka zadarmo, ktorú ponúka priamo Horská záchranná služba. Po vytvorení vášho profilu vedia záchranári aký máte vek, váhu a výšku, akým jazykom sa s vami dorozumejú a to im v prípade nehody výrazne uľahčí záchrannú akciu. Cez appku si viete priamo zavolať pomoc záchranárov, prečítať rady a tipy a zistiť aktuálne výstrahy na horách. Nájdete najbližšie miesta kam sa môžete v prípade potreby ukryť (chaty, strediská HZS) a do appky sa priamo môžete zapísať do knihy vychádzok a túr. Keď uvediete odkiaľ a kam idete, akým spôsobom a ostatné detaily, tieto informácie sú v prípade stratenia sa či nehody to najcennejšie, čo šetrí drahocenný čas. Každý rozumný turista tak vopred urobí, bez ohľadu na roky skúseností.

Stiahnite si v Apple Store, alebo cez Google Play

iSHMU a SHMUDroid

Foto: iSHMU

Počasie je to hlavné, čo by vás pred túrou i počas nej malo zaujímať. Najlepšie informácie ponúkajú aplikácie zadarmo čerpajúce z údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Presnú predpoveď počasia na 1030 miestach Slovenska si môžete pozrieť v dvojdňovej predpovedi modelu ALADIN aj 10-dňovom modeli ECMWF. Vidíte radarové snímky na mapovom podklade, meteorologické výstrahy a uložiť do telefónu si môžete aj obľúbené lokality. Pri častom kontrolovaní počasia si nezabudnite aplikáciu „refreshnúť“, čím si appka natiahne vždy tie najnovšie údaje. Pri rýchlych zmenách počasia v dnešných časoch sa tak predpovede môžu razantne zmeniť. Vy však podľa nich viete svoju túru prispôsobiť tak, aby ste si vždy odniesli len tie najlepšie zážitky.

Stiahnite si v Apple Store, alebo cez Google Play

AMI MÉG ÉRDEKELHET