Szlovákia büszkesége: a Martonházi-aragonitbarlang

Nyári időben nemcsak gyönyörű, de hűsít is!

A Szlovák-karsztban csodák tucatjai rejtőznek a felszín alatt, olyan különleges természeti képződmények, amilyeneket csak kevés helyen láthatunk a világban. Ilyen a nagyközönség számára is megnyitott Martonházi-aragonitbarlang, amely egyedülálló díszítésének köszönhetően már 1995-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Mint sok más barlangot, a Martonházi-aragonitbarlangot (Ochtinská aragonitová jaskyňa) is csak véletlenül fedezték fel, amikor 1954-ben a Martonháza község kataszterében lévő Várhegy északi lejtőjén egy geológiai kutatóalagút ásása közben hatalmas üregekre bukkantak a felszín alatt. A barlang feltárását követően egy bejárati alagutat építettek hozzá, majd 1972-ben végre az első látogatók is megtekinthették.

​Világritkaság és európai unikum

Aragonitbarlangból egyébként sincs sok, de a Martonházi-aragonitbarlang az anyatermészet egy olyan elképesztő alkotása, amely világviszonylatban is rendkívül ritka. A világon mindössze három látogatható aragonitbarlang van, az egyik Mexikóban, a másik Argentínában, a harmadik pedig Szlovákiában, Európa szívében. Az már csak hab a tortán, hogy mind közül a miénk a legszebb! A barlang változatos formavilágú és hihetetlenül gazdag aragonitdíszítése a tengeri korallokat idézi. Ezért a nem mindennapi élményért minden évben turisták tízezrei érkeznek a Rozsnyóhoz közeli Martonházára, hogy saját szemükkel láthassák ezt a földalatti csodát.

Tüskék, spirálok, vasvirágok

A Martonházi-aragonitbarlang világhírét az egyedi aragonitképződményeinek köszönheti. Az aragonit kémiai szempontból kalcium-karbonát, azaz egy ásvány, amelynek sokféle megjelenési formája lehet: oszlopos, csepp alakú, tüskés, spirálos, de akár rostos és sugárszerű is. Az aragonit legritkább formája az úgynevezett vasvirág, amely a trópusi korallokra hasonlít. A barlangban látható aragonitkristályokat a keletkezésük szerint három generációba sorolják: a legrégebbiek 138.000 évesek, míg a legfiatalabb generáció az üledékeken látható apró, mindössze 2-4 milliméteres legyezők formájában. A második generációhoz tartoznak a kb. 15.000 éves több tíz centiméter hosszúságú tűkristályok és az attraktív vasvirágok, amelyek még mindig növekednek.

www.youtube.com

Ochtinská aragonitová jaskyňa

​Földalatti univerzum

Kerékpárút és jelzett túraútvonalak is vezetnek a Martonházi-aragonitbarlanghoz, de autóval is könnyen megközelíthető. A barlangba egy 642 méter tengerszint feletti magasságban kialakított mesterséges bejáraton keresztül juthatunk be. Miután 7-8 fokban és 92-97%-os relatív páratartalom mellett megküzdöttünk 104 lépcsőfokkal, fáradozásunk jutalmául elénk tárul a földalatti univerzum. De nevezhetnénk akár földalatti virágoskertnek is. A barlangtúra teljes hossza 300 méter, időtartama pedig körülbelül fél óra. Napjainkig tíz termet tártak fel, amelyeket a képződmények formái után neveztek el, így van például Tejút-csarnok, Márvány-terem, Csillag-terem, Varázsfolyosó. A barlang üregei közül a Tejút-csarnokot tartják a legszebbnek, ahol a mennyezetet aragonitcsomók fedik. A lámpák fényében a fehér vasvirágok úgy ragyognak a kékesszürke mészköveken, akár a csillagok az éjszakai égbolton. Rengeteg van belőlük, ezért a látvány egyenesen lélegzetelállító – ez az, ami a Martonházi-aragonitbarlangot nemcsak geológiai, hanem turisztikai szempontból is különlegessé teszi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET