Hogyan védjük meg az autónkat az útszóró só káros hatásaitól?

Alapvetően minden járművezető örül, ha a havas, jeges utakat gyorsan elkezdik sózni – ennek azonban megvan az ára.

Fotó: Pixabay


Ha a téli utakon épp nem küzdünk hófúvással vagy magával a vezetéssel, biztosak lehetünk benne, hogy az ablaktörlő a szélvédőről sós folyadékot távolít el (ami mellesleg az autó egész felületét boríthatja). Az útkarbantartók ugyanis a biztonságot szem előtt tartva erőteljesen sózzák az utakat télen, aminek következtében a hó elolvad és megszűnik a csúszásveszély. A biztonság természetesen elsőrendű fontosságú, de rögtön utána az autónk „egészsége” kellene, hogy következzen. És annak az útszóró só kétségkívül nem használ.

Az útszóró só összetétele és hatása az autóra

Fotó: Shutterstock

Az utak téli karbantartására használt útszóró só speciális összetételének köszönhetően hatékonyan olvasztja fel a havat és a jeget. Fő alapanyaga a nátrium-klorid (NaCl), azaz a konyhasó, amely -9 Celsius-fokos hőmérsékletig őrzi meg effektivitását. Szélsőséges hideg esetén a kalcium-kloridot (CaCl2) alkalmazzák, amely a -29 °C körüli hőmérsékletet is bírja. Az útszóró sók hatékonyságának növelését további kémiai adalékanyagok hozzáadásával érik el, mint pl. az anhidrid (kalcium-szulfát), a magnézium-szulfát vagy az agyag, bizonyos esetekben pedig akár a kainit ásvány.

Ez is érdekelhet: Nincs többé defekt? A Michelin levegő nélküli abroncsokat fejlesztett ki

Az útszórós só rozsdásodást okozhat – a beltérben is


Az útszóró sók több olyan adalékanyagot tartalmaznak, amelyek az autó fémes részeinek, az alváznak, a fékeknek vagy a kipufogónak a korrodálódását okozhatják. De a karosszériával vagy a lakkal érintkezve is jelentkezhet rozsdásodás. A nátrium-klorid és a kalcium-klorid kifejezetten korrozív anyagok, mivel vízzel és a levegő oxigénjével keveredve agresszív elegyet alkotnak, amely gyorsan megtámadhatja az autók fémes részeit. Ez főleg a járművek alján és a fékrendszeren figyelhető meg, utóbbi esetében a tárcsák gyorsabb elkopását, az egész rendszer kevésbé hatékony működését okozva.

Foto: Pixabay

Még ha úgy is tűnhet, hogy az útszóró sók elsősorban a kocsi külsején okozhatnak károkat, hatásuk a beltérben is észlelhető. A cipőnkkel az autóba hordott só az autószőnyegeken gyűlik össze, kimarhatja a felületüket és a magát a szövetet is, főleg, ha hosszabb ideig nem távolítjuk el. A nedvesség és a só ideális körülményeket jelentenek a baktériumok és a penészgombák szaporodására, ami végső soron kellemetlen szaggal és akár egészségi kockázatokkal is járhat. Ugyanis miután a nedvesség elpárolog, a megmaradt anyag cirkulál a beltérben, amelyet – valljuk be őszintén – a hideg miatt jóval kevesebbszer szellőztetünk.

Ami a beltérben található fémes részeket illeti (mint például a pedálok, az ajtók küszöbjei vagy más fémes kiegészítő elemek), az útszóró só ezek esetében is felgyorsíthatja a rozsdásodást. Ez főleg a régebbi járművekben gyakori probléma, amelyekben a beltér egyes elemei sokszor kevésbé védettek a korrózió ellen.

Fotó: Pixabay

5 tipp ahhoz, hogy megelőzzük a sózás negatív hatásait

Foto: Pixabay

1. Rendszeres autómosás: A téli hónapokban gyakrabban, ideális esetben minden két hétben meg kellene mosni az autót, főleg, ha sózzák az utakat. A tisztításkor ne feledkezzünk meg az alváz, a kerekek és a kerékdobok alapos megmosásáról sem, vagyis mindig azt a programot válasszuk az autómosóban, amely az alvázat is magában foglalja.

2. A karosszéria vaxolása: A viasz megfelelő védőréteget nyújt a lakk számára a sóval szemben, így csökken a rozsdásodás esélye.

3. Kézi tisztítás: A kézi tisztítás sokkal jobban kíméli az autót, és a nehezebben hozzáférhető helyeken hatékonyabb is. Ha mégis az autómosó mellett döntünk, mindig előtisztítást és vaxolást is tartalmazó programot válasszunk. Ellenkező esetben viszont arra is gondoljunk, hogy az alvázat magunk nem tudjuk kellőképpen megtisztítani.

4. Ne feledkezzünk meg a beltérről: Tanácsos gyakran porszívózni és tisztítani a padlószőnyegeket, mint ahogy az ülések melletti valamennyi nyílást és a műanayag részeket is. Ezzel sokszorosan csökkentjük az esélyét, hogy a beltérben kárt tegyen a só, amelyet a cipőnkkel hordtunk be.

5. A gumiabroncsok és a gumiból készült elemek védelme: A só tönkre teheti a gumi rugalmasságát és szigetelő tulajdonságait, ezért nem árt kellő figyelmet fordítani a gumiabroncsok és a jármű gumiból készült elemeinek a tisztítására is.

Érdekességek az útszóró só fákra gyakorolt hatásáról

Az útszóró só negatív hatásait a járműveken kívül a természet is megérzi, főleg a fák. A talajba kerülő só a fák kiszáradását okozhatja, különösen a tavaszi olvadások során, amikor a sós víz mindenhova beszivárog, és a fák elkezdik azt fölszívni a gyökereikkel. Mindez még azokat a fákat is veszélyezteti, amelyek 300 méterre találhatóak a sózott utaktól.
AMI MÉG ÉRDEKELHET