Pakold fel az autót a vonatra Kassa és Pozsony között

Tudtad, hogy egész Szlovákiát végigutazhatod az autóddal vagy a motoroddal anélkül, hogy vezetned kellene? A két legnagyobb szlovákiai város között ugyanis autóvonat is közlekedik.

Fotó: ZSSK

A Szlovák Vasúttársaság október közepétől módosított a Pozsony–Homonna autóvonatos járaton: a Bánóc (Bánovce nad Ondavou)–Homonna szakaszon a vonal villamosítása zajlik, ezért ideiglenesen Kassa lett a szerelvény végállomása.

Éjszakai utazás mikroalvás nélkül

Jazdné časy autovlaku Bratislava – Košice

Október közepétől a Pozsony és Kassa között közlekedő R614-es és R615-ös Zemplín gyorsvonatot autószállító vagonnal is kiegészítették. Ide online vagy a vasúttársaság ügyfélszolgálati irodájában tudsz jegyet váltani, amely már tartalmazza a te utazásod árát is. Ha viszont hálókocsiban vagy fekvőhelyes kocsiban szeretnél utazni, akkor külön jegyet kell venned.

A menet egyszerű: megérkezel a pozsonyi vagy a kassai főpályaudvarra, és a személyzet utasítása alapján leparkolod az autót a rámpára. Ezután már csak el kell foglalnod a helyed az autóvonaton. Magára az autódra nincs további gondod, arról a személyzet gondoskodik, te pedig kipihenheted magad a hat óra alatt, amíg a vonat elér az ország másik végébe. A célállomáson aztán elsétálsz a rámpához, ahol a személyzet átadja az autódat, és elhagyhatod a vonatot.

Milyen járműveket szállít az autóvonat?

Fotó: ZSSK

A Szlovák Vasúttársaság pontosan meghatározta a szállítandó járművek súlyhatárát és megengedett méreteit. Mindezeket az információkat egy infografban találod meg. Az autóvonat legfeljebb 11 járművet szállíthat egyszerre. Ha motorral vagy quaddal érkezel, számolnod kell azzal, hogy a jármű felhajtását és rögzítését is neked kell elvégezned. Ezek a járművek kizárólag az autószállító vagon alsó részében lehetnek. A foglalást legkésőbb két órával a vonat indulása előtt kell jelezni, interneten legkésőbb három órával az indulás előtt.

Az érvényes díjszabás alapján, az autó méreteitől függően 47–59 euróba kerül a jegy egy személy részére. Egy átlagos motorkerékpárért 35 eurót kell fizetni.

A Pozsony–Kassa autóvonat menetrendje

Fotó: ZSSK


  • Kassa (23.45)–Pozsonyi főpályaudvar (5.33) – a járművek berakodása Kassán történik 21.40 és 21.50 között
  • Pozsonyi főpályaudvar (22.57)–Kassa (4.41) – a járművek kirakodása Kassán történik 5.05 és 5.25 között

Jazdné časy autovlaku Bratislava – Košice

Foto: ZSSK


  • Košice (23:45) – Bratislava hl. st. (5:33) – nakládka v Košiciach medzi 21:40 a 21:50
  • Bratislava hl. st. (22:57) – Košice (4:41) – vykládka v Košiciach medzi 5:05 a 5:25
AMI MÉG ÉRDEKELHET