Vidéki romantikára vágysz? Ez a csöppnyi francia falu tökéletes választás

Ráadásul csak 370 lakosa van.

Autoire

Már a reneszánsz idejében is a „Kis Versailles” néven becézték a Franciaország déli részén, Bordeaux és Lyon között húzódó Autoire mesébe illő települését. Takaros középkori épületei és varázslatos környezete egyre több, főleg természetkedvelő turistát vonz magához. Tökéletes választás, ha megszöknénk a világ zaja elől egy romantikus kiruccanásra.


Franciaország egyik legszebb településeként tartják számon a csöppnyi Autoire-t, ami, elnézve az őt körülölelő buja zöld természetet, valamint persze a romantikus kőépületeket, egyáltalán nem meglepő. A barna házikók tökéletesen illeszkednek a falu határán húzódó meredek sziklák által nyújtott látképbe, Autoire egyik legjelenetősebb látnivalójának pedig a 11-12. században épült román templom számít.

Az Express azt is megemlíti, hogy az itt található épületeknek köszönhetően a kicsi Versailles becenéven is említik; a reneszánsz idejében ugyanis számos nemes húzott fel egy-egy villát ezen a területen. Ilyen például a tornyos Château de Laroque-Delprat és a Limargue is. A központi teret egy szökőkút díszíti, a környéken pedig összesen 7 kastély és „palota” található.

A természetkedvelőknek jó hír, hogy Autoiret nem csak a nosztalgikus építészetéről híres: az egyik legszebb látványosságának a 30 méter magas vízesés (Cascade d'Autoire) számít. Mivoltából adódóan a térség tökéletes lehetőséget biztosít a túrázásra, de a látogatók előszeretettel ülnek lóhátra és kerékpárra is azért, hogy bejárják a festői francia vidéket.

Miután meglátogattuk a vízesést, sétáljunk fel a Château des Anglais romjaihoz. Ezt a történelmi épületet még a százéves háború idején építették fel az angolok. A sziklafalban található romokhoz körülbelül tíz percet kell gyalogolnunk.

Egy natúr park is, a Causses du Quercy található a közelben, ami egy igazi szabadtéri vidámpark azok számára, akik szeretik aktívan tölteni a nyaralást. A lovaglástól kezdve a kenuzáson át a sziklamászásig, egy kis kikapcsolódásért érdemes felkeresni a park barlangjait, ösvényeit és vizeit. A térség ráadásul a zarándokok körében is fontos helyszínnek számít, ugyanis itt fut végig például a Santiago-ösvény is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET