Az édenkert gyümölcse

Laktat, lédús és finom.

Fotó: Shutterstock

Az olajfa és a gránátalma mellett az emberiség által az egyik legrégebben termesztett növény a fügefa. A Közel-Keleten őshonos, a Jordán folyó völgyében a régészek olyan 11 ezer éves fügefa-maradványokat tártak fel, amelyeket emberi beavatkozással szaporítottak. Ez az ősi kultúrnövény már a Tórában is fontos szerephez jutott – gondoljunk csak Ádám és Éva fügefalevélből készített öltözékére.

Platón az atléták tökéletes táplálékának tartotta a fügét, ezért Athénból tilos volt más görög államokba szállítani, hogy az olimpiai ellenfelek ne juthassanak hozzá. A jó minőségű friss gyümölcs a rómaiaknál drága luxuscikknek számított. A hinduk szerint a füge szent fa, amellyel az istenek tudást adtak az embereknek, a buddhisták pedig azért tisztelik, mert Buddha egy fügefa alatt jutott el a megvilágosodás állapotába.

A füge Szlovákia melegebb régióiban is jól termeszthető, és megbízhatóan terem. Jól illik édes és sós ételekbe is, a fűszerek közül kiválóan harmonizál a rozmaringgal és a kakukkfűvel, salátákban pedig remek párost alkot a balzsamecettel.

Fotó: Shutterstock

Fügével töltött pulykamell diós bundában

A pulykamellet megmossuk, felszeleteljük és vékonyra klopfoljuk. Megsózzuk és hagyjuk pihenni. Közben a fügét megtisztítjuk és négy egyenlő részre vágjuk. A felszeletelt fügét rátesszük a hússzeletekre, feltekerjük, és hústűvel összetűzzük őket. A tejet kikeverjük a tojással és a sóval. A zsemlemorzsához darált diót adunk és összekeverjük. A húsokat először lisztbe, utána tojásba, végül a diós zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban megsütjük. Tálalás előtt a hústűket kiszedjük, a szeleteket félbe vágjuk, és főtt burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

Fügeszuflé

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a puha vajjal. A fügéket apróra vágjuk és hozzákeverjük a tojásos masszához. Belekeverjük a lisztet és a fojásfehérjék keményre vert habját. Óvatosan összedolgozzuk, és a masszát vajjal kikent, liszttel behintett porcelánformákba kanalazzuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. Tálaláskor szeletelt fügével díszítjük.

Fotó: Shutterstock

Házi fügelekvár

A megmosott és felnegyedelt fügét felöntjük hideg vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliarúd kikapart magjait és a vaníliarudat is. Az egészet felforraljuk, krumplinyomóval átnyomkodjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg sűrű lesz. (Hozzáadott cukor nélkül is tökéletes lesz!) A vanília- és a fahéjrudakat kivesszük, a fügét pedig botmixerrel pürésítjük. Végül teszünk bele egy kis citromlevet, és átforraljuk. Az elkészített lekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni

Füge chutney kakukkfűvel és balzsamecettel

A fügét kisebb darabokra, a hagymát apróra vágjuk és egy vastag falú edénybe rakjuk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a nádcukrot, néhány ágacska kakukkfüvet, a balzsamecetet, egy-két fahéjrudat és egy kevés sót. Alacsony hőfokon főzzük, amíg teljesen besűrűsödik. Főzés közben néhányszor óvatosan megkeverjük. Ha elkészült, eltávolítjuk belőle a fahéjrudat és a kakukkfűágakat, és befőttesüvegbe rakjuk. A hűtőben akár hónapokig is eláll, sokféle fogáshoz tálalhatjuk, de a sajttálaknak egyenesen elmaradhatatlan kísérője.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET