Baku – a Kaszpi-tengeri Dubaj

Indulunk is.

Baku
Fotó: Shutterstock

Sok európainak Azerbajdzsán fővárosáról, Bakuról elsőként az Eurovíziós Dalfesztivál jut az eszébe, amelynek 2012-ben ez a város adott otthont. Az azeriek annyira kitettek magukért, hogy a versenyre egy külön stadiont is építettek. Az európai tévénézők pedig csak ámultak a Bakut bemutató reklámokon, hiszen egyáltalán nem azzal szembesültek, mint amit egy posztszovjet országról feltételeztek.

​Híd Európa és Ázsia között

Az azeri fővárost manapság egyre többen emlegetik Kaszpi-tengeri Dubajként, és nem is alaptalanul. Dubajhoz képest azonban legalább két nagy előnye van: egyrészt nem olyan művi és mesterkélt, másrészt sokkal olcsóbb. Baku ma egy varázslatos híd Európa és Ázsia között, és a turistáknak mindig más arcát mutatja: míg az egyik negyede egy mediterrán nagyvárosra emlékeztet, addig egy másik a mesés Kelet hangulatát idézi meg, a harmadik pedig egy futurisztikus korba repít.

​Az Ezeregyéjszaka hangulata

Baku egy természetes öböl mentén, a Kaszpi-tengerbe nyúló félszigeten fekszik. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő óváros (İcheri Şaher) hatalmas élmény, itt találhatóak a legfontosabb történelmi emlékek, melyek közül kiemelkedik az ősi erőd, a Qız Qalası torony. A szűk utcákon és sikátorokban sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha az Ezeregyéjszaka meséibe csöppentünk volna, miközben felfedezzük a hangulatos fűszerboltokat és a szőnyegmanufaktúrákat, vagy éppen hagyományos azeri ételeket kóstolunk meg egy autentikus étteremben. A séta végén pedig felhörpinthetünk egy teát, amelyet azeri szokás szerint dzsemmel ízesítenek.

Fotó: Shutterstock

Múlt, jelen és jövő találkozása

Baku legismertebb látványosságai közé tartoznak a Lángtornyok (Flame Towers), amelyek a modern azeri építészet jelképei – és csakugyan olyan érzést keltenek, mintha Dubajban lennénk. A Kaszpi-tenger partján lévő sétányon rögtön egy modern épületet találunk, amely messziről egy felcsavart szőnyegre emlékeztet. Ebben az épületben van a híres Szőnyegmúzeum, amelyben azonban nemcsak szemet kápráztató szőnyegeket tekinthetünk meg, hanem különféle ékszereket, kerámiákat és használati tárgyakat is. A sétányon haladva jutunk el a Baku Eye óriáskerékhez, valamint a Deniz Mall (Caspian Waterfront Mall) bevásárlóközponthoz, amelyet a Sydney-i Operaház vitorlái ihlettek. A közelben található a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválra épített, gigantikus méretű Baku Crystal Hall sport- és rendezvényaréna is, amely szinte kötelező látnivaló a futurisztikus építészet iránt érdeklődők számára. Ugyancsak egy építészeti remekmű a 2012-ben átadott, neofuturista stílusú Heydar Aliyev Központ, amely egyedülálló módon ötvözi a modern építészetet az iszlám művészet ihlette mintákkal és íves formákkal.

Fotó: Shutterstock

​Égő hegy, sziklarajzok és iszapvulkánok

Baku közelében nem mindennapi természeti látnivalókat is találunk. Ilyen a Yanar Dag, avagy égő hegy, ahol emberemlékezet óta lángok csapnak fel a földből. A már Marco Polo által is leírt különös jelenség oka, hogy az Abşeron-félsziget alatt egy hatalmas földgázmező húzódik, és bizonyos helyeken a gáz átszivárog a porózus talajon – azaz egy természetes földgázforrásról van szó. Baku óvárosához hasonlóan a Gobustan Nemzeti Park is az UNESCO Világörökség része – itt számos őskori sziklarajzot tekinthetünk meg. Gobustantól körülbelül félórányi autóútra egy újabb különleges élményben lehet részünk: az itt bugyogó iszapvulkánok környéke olyan, mintha egy idegen bolygón lennénk. Érdemes kipróbálni az iszapfürdőt – állítólag gyógyhatása van.

www.youtube.com

Top 10 Best Places to visit Baku Azerbaijan 2023 | English All Baku In One Video | Baijan Travels
AMI MÉG ÉRDEKELHET