Mikor és hogyan használjuk az elakadásjelző háromszöget?

Mindenkinek ott van az autójában, még nem mindenki használta, ellenben szinte senki sem biztos benne, mit is kell vele pontosan csinálni – az elakadásjelző háromszögről lesz szó az alábbiakban.

Fotó: Shutterstock

Az országúton bárkivel megeshet, hogy balesetet szenved, hogy elakad az autója a hóban, vagy egyszerűen csak meghibásodik a kocsija és – bármi más okból is – meg kell állnia. A vészvillogó bekapcsolása ilyen esetekben alapvető fontosságú, de a mai rohanó világban a nagy sebességgel közlekedő járművek más módon történő figyelmeztetése is kulcskérdés lehet a tragédiák elkerülésében. Az országúton levő akadályra vagy bármilyen veszélyre, a leghatékonyabban a fényvisszaverő háromszög kihelyezésével tudjuk felhívni a figyelmet. Érdemes ezért használat előtt több információt megtudni vele kapcsolatban.

Mikor használjuk a háromszöget?

Több olyan helyzet is adódhat, amikor ki kell helyeznünk az elakadásjelző háromszöget. Ha nem tudunk tovább haladni az úton (például defektet kaptunk és ki kell cserélnünk a kereket, vagy meghibásodott az autónk), rögtön ki kell tenni az útra. Azaz, ha tisztában vagyunk vele, hogy hosszabb ideig leszünk kénytelenek az országúton vesztegelni, erre időben kell figyelmeztetni a közlekedés többi résztvevőjét. Teljesen mindegy, mekkora forgalmú útszakaszról van szó – elég egyetlen jármű, amelynek sofőrje későn vesz észre minket, és tragédia történhet.

Hova tegyük a háromszöget?

Fotó: Shutterstock

Azt, hogy az autónktól milyen távolságra helyezzük ki a háromszöget, a láthatósági viszonyok és az út típusa határozza meg. Alapszabály, hogy az úttest jobb szélére kell elhelyezni. Gyorsforgalmi úton vagy autópályán 100 méterrel a kocsink mögé, hogy a nagy sebességgel haladó járművek sofőrjeinek is legyen elég idejük sávot váltani. Kanyarokban, emelkedők tetején és más, nehezen belátható helyeken mindenképpen még ezek elé kell kitenni a háromszöget. Településeken és hagyományos országutakon 50 méter a javasolt távolság.

Mit tegyünk, ha háromszöget látunk az úton?

A háromszög ki- és visszahelyezésénél is legyünk nagyon óvatosak és győződjünk meg róla, hogy a többi sofőr lát minket. Első lépésként ezért mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt. A háromszöget a forgalom irányába fordítsuk és úgy helyezzük el, hogy a mellette elhaladó járművek (főleg kamionok) menetszele ne tudja felborítani – erre szolgálnak a kihajtható lábai. Ha megoldottuk a problémát és folytathatjuk az utunkat, ne felejtsünk el elmenni a háromszögért és visszatenni azt az autó csomagtartójába, hogy legközelebb is kéznél legyen. Sokan azt mondhatják, hogy mindez természetes, de ha egy kisebb baleset vagy egy sikeres kerékcsere után végre tovább indulhatunk, gyakran annyira megkönnyebbülünk, hogy el is feledkezünk a korábban kitett háromszögről.
AMI MÉG ÉRDEKELHET