Útiterv Litvániától Észtországig 1.

Megvan a program a jövő évre.

Fotó: Shutterstock

Cikkünk első részében röviden áttekintettük a három balti országról a főbb tudnivalókat, hogy egyben lássuk a képet. A következő részben pedig közelebbről is megismerkedünk a lett és litván látnivalókkal.

Vilnius – születésnapi díszben

A legdélibb balti ország, Litvánia alig nagyobb Szlovákiánál, így kényelmesen, pár óra alatt átszelhetjük. De egyelőre fókuszáljunk a fővárosra, amely teljes joggal követel magának figyelmet: Vilnius idén ünnepli fennállásának 700. évfordulóját!

A térség legnagyobb barokk főterén nincs hiány kőcsipkékkel díszített, katolikus és görögkeleti templomokból, valamint régi palotákból, így – ha egy kis történelemre vágyunk – korzózzunk egyet a Katedrális téren, váltsunk jegyet a Nagyhercegi Palotába, másszuk meg a Gediminas-őrtornyot és vadásszunk szuvenírre a felkapott Pilies utca butikjaiban. Ha azonban a kortárs pezsgés mellett döntünk, vegyük az irányt a bohém művésznegyed, az Užupis mini köztársasága felé. Az alig fél négyzetkilométeres terület önálló alkotmánnyal és tizenkét fős hadsereggel rendelkezik, utcáin galériák, kiállítótermek, stúdiók váltják egymást, minden sarkon graffitizett homlokzatot, eklektikus, elvont bisztrókat találunk – igazi bohém paradicsom!

Ráadásul a városalapítás 700. évfordulója egész évben különleges programok sorával is várja a látogatókat. Július 25-én rendezik meg az As Young As Vilnius nemzetközi klasszikus és modern zenei fesztivált, szeptember első napjaiban pedig a Vilnius City Fiesta kulturális vigasság tiszteleg a múlt előtt. Év végéig pedig a helyi kortárs művészek időszaki kiállítása, a Vilnius Póker című, késő szovjet időket feldolgozó tárlat is megtekinthető a város legújabb múzeumában, a MO-ban.

Ha igazán finom litván házikosztra vágyunk, keressük fel a Vilniusban három éttermet üzemeltető Šnekutist. Izgalmas kézműves ipákkal és mézsörrel kísérve itt belakhatunk a helyi specialitásokból: kóstoljuk meg a cepelinait (sertéshússal töltött, krumpliból készült hosszúkás gombócféleség), a tejföllel nyakon öntött krumplipalacsintát vagy a szalonnás sárgaborsót, a žirniai su spirgučiaist. Ha pedig futtában, két program között falnánk valami tartalmasat, keressük a divatos litván streetfoodot, a hússal, zöldségekkel, sajttal vagy épp lekvárral töltött, kibinai névre hallgató faszénen sült batyut, míg ínyenc, termelői falatok a Halés piacon szerezhetők be legkönnyebben.

Fotó: Shutterstock

​Festői dűnehátak és a borostyánváros

Bár Lettország és Riga felé északnak vezet az utunk, ha időnk engedi, tegyünk egy kis kitérőt nyugati irányba. A litván–orosz határnál (vagyis a kalinyingrádi enklávé közelében) olyan természeti látványosság vár ránk a tengerparton, amitől leesik az állunk! Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Curonian Spit Nemzeti Park bámulatos jelenség: fodros-kócos homokdűnék futnak a Balti-tengerbe a valószínűtlenül kék ég alatt, hosszú, mezítlábas sétára hívva a langyos fövenyen. Ismerjük meg közelebbről a habokba nyúló dűnehátat megalkotó óriás, Neringa legendáját, valamint a terület különleges növény- és állatvilágát, kulturális örökségét! Időt adva magunknak és az élmények befogadásának a Curonian Spit felfedezésére szánjunk bő fél napot!

Innen a part mentén észak felé haladva, a német-skandináv hangulatú Klaipedán átautózva, költsünk el egy késői, de annál kiadósabb ebédet a borostyán litván fővárosában, a festői Palangában. A 17. század óta a megkövesedett gyanta megmunkálásából élő település tengerparti mólója maga a romantika, villasora a tiszta elegancia, éttermei pedig a tradicionális litván konyhától (Restoranas 1925) a fine dining élmény csúcsáig (Vanagupé) a teljes skálát lefedik.

Fotó: Shutterstock

Palanga arborétuma

​Lettország – folyóölelte ékszerdoboz

Palangából röpke két óra alatt az egyik legszebb lett kisvárosba, Kuldīgába juthatunk el. Az álmos, macskaköves utcák, a vöröscserepes, régi házak idilli csendjét csak az óvárost megkerülő Alekšupīte folyó csobogása töri meg helyenként. A kellemes andalgásra csábító megálló végén igyunk egy erős feketét a rusztikus-hedonista The Marmaladéban, és keressük fel Európa legszélesebb vízesését, a Ventas rumbát! A 249 méter széles zuhatagra a legjobb kilátás a mesébe illő, vöröstéglából épült Öreghídról tárul elénk. Figyelem, fotózni kötelező!

Riga felé közeledve

ejtsünk útba egy olyan különleges vidéket, ami Csillagok Háborúja-rajongókat Yoda bolygójára, a Dagobára emlékezteti majd!

Bár Lettország nagy része erdő vagy termékeny síkság, egyik legfontosabb nevezetessége egy mocsár, a Kemeri-lápvidék! A nemzeti park területén tucatnyi fapallós turistaút vezet át, olyan nevezetességeket fűz össze, mint a Raganu (boszorkány) mocsári kénes tavak, a gazdag madárvilágáról is híres, bérelt csónakkal felfedezhető Kaņieris-tó vagy a Sloka-tavi madármegfigyelő tornyok. A természetjárókra itt akár több napra elegendő szórakozás vár, ám ne felejtsük el: a főváros már csak egy ugrásnyira van!

Fotó: Shutterstock

Kuldiga

AMI MÉG ÉRDEKELHET