Egy korty kávétörténelem: Café Central, Bécs

Ikonikus történelmi kávézó a császárvárosban.

Fotó: Shutterstock

Bár az első európai kávéházat nem az osztrák fővárosban nyitották meg, a kávéház mégis itt vált „intézménnyé“ – elsőként itt alakult ki olyan kávéházi kultúra, amelyet a világ kávéházai a mai napig követnek. A kávé Bécs egyik szinonimája, a városba látogató turisták körében egy csésze kávé elfogyasztása szinte kötelező programnak számít. Erre pedig keresve sem találhatnánk jobb helyet, mint a Café Central!

Nemzeti bankból előkelő kávéház

www.instagram.com

A neoreneszánsz stílusú, előkelő Ferstel-palotában, a Herrengasse 14 szám alatt található Café Central 1876-ban nyílt meg, és a századfordulóra a bécsi kulturális-szellemi élet legfontosabb központjává vált. A Heinrich von Ferstel által tervezett épület eredetileg az Osztrák-Magyar Bank és a bécsi tőzsde székhelye volt, és érdekessége, hogy ez az egyetlen palota Bécsben, amelyet nem a tulajdonosáról, hanem az építészéről neveztek el. A tervező nyilván sohasem gondolta volna, hogy az 1860-ban átadott palotában egyszer majd kávét és süteményt fognak árusítani. A legendás irodalmi kávéház egykor a bécsiek és a városba látogató idegenek kedvelt találkozási pontja volt – és nincs másként ez napjainkban sem. A törzsvendégek közé tartozott Hugo von Hofmannsthal, Franz Kafka, Herzl Tivadar, Sigmund Freud, Arthur Schnitzler, de falai közt megfordult Lenin, Hitler és Sztálin is. Lev Trockij emigránsként élt Bécsben, és szintén rendszeres vendége volt a kávézónak – a legenda szerint innen szervezte az Oroszországban 1917-ben kitört nagy októberi szocialista forradalmat. A Monarchia aranykorában, amikor a Café Central a Bécsben élő művészek és hírességek első számú találkahelye volt, 22 különböző nyelven 250-féle napilap járt ide.

Bécs ikonikus kávéháza

www.instagram.com

A kávéház első tulajdonosai a Pach testvérek voltak, akik már a kezdetekkor ügyeltek arra, hogy a Café Central valóban „központi“ helyet foglaljon el a bécsi kávéházak között: a kávé mellett klasszikus bécsi konyhával és magas minőségű süteményekkel várták a vendégeket. A Café Central azonban nemcsak a minőség tekintetében vívta ki az elsőséget – ez volt az első kávéház, ahova a férfi kísérő nélkül, egyedül érkező nőket is beengedték. A második világháborúban az épület komoly károsodást szenvedett, így 40 évre a kávéház bezárt, és egy rendkívül igényes, alapos felújítást követően csak 1982-ben nyitott meg újra. A ma is rendkívül népszerő, historizáló stílusú Café Central mennyezetét gótikus oszlopok tartják, elegáns berendezése pedig a Monarchia békebeli hangulatát árasztja. Azonban nemcsak építészeti és történelmi szempontból számít kultikusnak a hely, hanem gasztronómiai szempontból is. Ezt bizonyítja, hogy vendégekből soha nincs hiány – mivel a Café Central Bécs ikonikus kávéháza, szinte mindig tömegek állnak sorban, hogy asztalhoz juthassanak. A kávéház a külföldről érkező turisták egyik kedvence – évente csaknem félmillió vendégnek 320 ezer csésze kávét szolgálnak fel a pincérek.

Mit fogyasszunk?

Elsősorban természetesen kávét, hiszen Bécsben ez kötelező! A kávéház specialitása a nevét viselő Café Central, amely kajszilikőrrel ízesített, tejszínhabbal díszített feketekávé. Vétek lenne azonban kihagyni a kávéház saját cukrászüzemében készült süteményeket is, a vendégek körében különösen az almás rétes, a híres bécsi Apfelstrudel népszerű.

AMI MÉG ÉRDEKELHET